Trump omringt zich met Washingtonse elite

President in spe Aanstaand president Donald Trump vaart voorlopig op de gevestigde Republikeinse orde in Washington.

De Republikeinse partijvoorzitter Reince Priebus (L), Trumps nieuwe stafchef in het Witte Huis, en Steve Bannon, die Trumps voornaamste adviseur wordt. Foto's AFP

In een poging zich met de gevestigde orde van de Republikeinse partij te verzoenen heeft aanstaand president Donald Trump partijvoorzitter Reince Priebus benoemd als zijn stafchef in het Witte Huis. Priebus (44) is sinds 2011 voorzitter van de Republikeinen en heeft gedurende de hele presidentscampagne intensief met Trump samengewerkt, ook terwijl veel partijgenoten zich van hem afkeerden. Hij komt uit Wisconsin en is goed bevriend met Paul Ryan, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden met wie Trump een stroeve relatie heeft. Priebus’ benoeming zou de verhoudingen tussen de toekomstige president en Republikeinen in Washington ten goede kunnen komen.

Controversiëler is dat Trump Stephen Bannon benoemd heeft tot zijn voornaamste strategisch adviseur. Bannon (62) is de baas van Breitbart, een zogeheten Alt Right-nieuwssite die veel valse informatie en Trump-propaganda publiceert en als platform fungeert voor extreem-rechtse complottheorieën. Bannon was al hoofd van de Trump-campagne en maakt nu dus definitief de overstap naar de politiek. In een verklaring schreef Trump dat beiden „hooggekwalificeerde leiders” zijn die zijn campagne tot „een historische overwinning” brachten.

Lees ook Trump mag van hem Trump blijven, een profiel van Bannon bij zijn benoeming tot campagneleider

De benoemingen zijn de eerste die formeel door de aanstaande president bekend zijn gemaakt. Trump moet hierna een volledig kabinet samenstellen en zo’n vierduizend hoge ambtenaren aanwijzen voordat hij op 20 januari 2017 Barack Obama opvolgt. Het lijkt erop dat hij daarin – op advies van zijn kinderen – de balans probeert te vinden tussen de samenwerking met ervaren Republikeinen en het in stand houden van zijn populistische beloftes.

Trump gaf zondagavond zijn eerste tv-interview sinds zijn spectaculaire verkiezingswinst van afgelopen dinsdag. Hij liet zich in de uitzending van 60 Minutesvan zijn mildste kant zien en ontweek veel vragen. Trump herhaalde zijn beloftes om rechters in het Hooggerechtshof te benoemen die tegen abortus zijn, immigranten te deporteren en een muur langs de grens met Mexico te bouwen. Al zei hij ook te accepteren dat het gedeeltelijk „meer een hek” dan een muur zou worden. Trump sprak over „twee, misschien wel drie miljoen” illegale immigranten die crimineel zijn – volgens experts een grove overschatting. Zij zouden direct uitgezet moeten worden. Wat betreft andere immigranten zonder de juist papieren was hij minder stellig dan voorheen. „Nadat de grens afgesloten is en alles genormaliseerd is gaan we naar die mensen kijken, geweldige mensen”, zei Trump.

Ook het dreigement dat hij als president een speciale aanklager zou benoemen om Hillary Clinton te vervolgen voor het gebruik van een privéserver om geheime informatie op te ontvangen durfde de president in spe niet te herhalen. „Ik ga erover nadenken”, zei Trump, die tijdens de campagnebijeenkomsten zijn publiek vaak „lock her up” liet scanderen over zijn tegenstander. „Ik wil ze niet beschadigen”, zei hij over de Clintons. „Het zijn goede mensen.”

Trump lijkt ook al bijgedraaid wat betreft het samenwerken met lobbyisten. In de campagne beloofde hij het „moeras” van machtige belangenbehartigers in Washington droog te leggen. Inmiddels werkt hij met ze samen om een kabinet en beleidsplannen bijelkaar te brengen. „Zij kennen het systeem”, zei hij ter verdediging. Daarna wil hij ze „uitfaseren”.

De aanstaande president sprak rechtstreeks tot de camera om zijn aanhangers op te roepen geen minderheden lastig te vallen. Sinds Trump dinsdag won zijn er veel racistische leuzen op gebouwen geschreven en moslims, zwarten en latinos geïntimideerd door white supremacists. Trump noemde dit „bedroevend”.

Trump, die tijdens zijn campagne in opspraak kwam door onjuiste, beledigende en nachtelijke tweets, zei tenslotte dat hij sociale media zal blijven gebruiken. „Om terug te slaan”, zodra er „slechte verhalen” over hem naar buiten komen. Trump had zich sinds zijn verkiezing rustig gehouden op Twitter en Facebook, maar raakte dit weekend opnieuw in een relletje verzeild. Hij twitterde dat The New York Times „duizenden abonnees” verloor door hun „armoedige en onjuiste berichtgeving” over hem. Dit werd door de krant direct tegengesproken met het bericht dat er sinds Trumps verkiezing juist meer abonnees bijkwamen dan gebruikelijk.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Wow, the @nytimes is losing thousands of subscribers because of their very poor and highly inaccurate coverage of the “Trump phenomena”
Twitter avatar NYTimesComm NYTCo Communications @realDonaldTrump @nytimes fact: surge in new subscriptions, print & digital, with trends, stops & starts, 4 X better than normal.
    • Emilie van Outeren