In beeld

Trumps weg naar het Witte Huis

Een dag na de verkiezingen sprak president-elect Donald Trump voor het eerst met president Obama. Met die ontmoeting begon de transitie naar zijn rol als de nieuwe president van de Verenigde Staten. Trump en zijn transistieteam hebben 72 dagen de tijd tot de inauguratie op 20 januari 2017 om zich voor te bereiden op zijn presidentschap. Obama's laatste 100 dagen in het Witte Huis volgt NRC In beeld al een tijdje. Hetzelfde doen we hier met Trump in aanloop naar zijn beëdiging.
19 januari - President-elect Donald Trump en zijn echtgenote Melania komen aan bij de Lincoln Memorial om het inhuldigingsconcert bij te wonen op de vooravond van de inauguratie.
AFP / MANDEL NGAN
18 januari - Medewerkers van het Madame Tussaud museum in Orlanda leggen de laatste hand aan het wassenbeeld van Donald Trump, vanaf morgen krijgt hij een plekje in de "Oval Office" van het museum.
AP / John Raoux
Advertentie. Scroll naar beneden voor volgende foto.
17 januari - Aanstaand president Donald Trump spreekt diplomaten toe tijdens het officiële diner dat de voorzitter van zijn inauguratiecommissie hem aanbood.
Reuters / Jonathan Ernst
16 januari - Donald Trump na zijn afspraak met Martin Luther King III .
AFP / Dominick Reuter
15 januari - Militairen Greg Lowery en Sara Corry spelen de rollen van President-elect Donald Trump en First Lady Melania Trump tijdens de generale repititie voor de inhuldigingsceremonie.
Reuters Evan Vucci
14 januari - Kandy Freeman neemt deel aan de protesten van Black Lives Matters tegen de nieuw verkozen president in de lobby van de Trump Tower.
Reuters / Stephanie Keith
13 januari - President-elect Donald Trump ontmoet zakenman Greg Calhoun (links) en comedian Steve Harvey in de lobby van de Trump Tower.
AP Photo / Evan Vucci
12 januari - Bij het Lincoln Memorial in Washington worden voorbereidingen getroffen voor de inaugurele ceremonies en festiviteiten.
AFP / Andrew Cabarellero-Reynolds
11 januari - Trump houdt sinds zijn verkiezingsoverwinning voor het eerst een persconferentie. Hij herhaalde vooral standpunten over de economie en sprak beschuldigingen over innige banden met Rusland tegen.
Reuters / Lucas Jackson
10 januari - Milieu-activist en jurist Robert F. Kennedy, Jr. bij aankomst voor een ontmoeting met de President-Elect, die hem zou willen aanstellen als hoofd van een taskforce voor de veiligheid van vaccinaties. Alle aandacht gaat deze dag echter naar het nieuws dat Russische inlichtingendiensten over belastende informatie zouden beschikken over Donald Trump.
AFP / Bryan R. Smith
9 januari - Donald Trump schudt handen met Jack Ma, de bestuursvoorzitter van Chinese tech-gigant Alibaba. Jack Ma beloofde miljoenen investeringen in de Verenigde Staten, en een miljoen nieuwe banen. Dit kan gezien worden als een reactie op Trumps voortdurende kritiek op Chinese overheid en zakenwereld, die door outsourcing banen zouden hebben weggelokt uit de VS. Na deze meeting waren Trump en Ma het er over eens dat de Amerikaans-Chinese "sterker en vriendelijker" moeten worden.
Reuters / Mike Segar
8 januari - Guy Vernon, met Trumpmasker, neemt met zijn paard Outwestkind deel aan de rodeo tijdens de National Western Stock Show in Denver, Colorado
AFP / Jason Connolly
7 januari - De portier schuilt in de lobby van de Trump Tower in New York voor de sneeuw.
Reuters / Shannon Stapleton
6 januari - De leden van het Amerikaanse Congres bevestigen de verkiezingsoverwinning van Donald Trump. Trump behaalde in het Amerikaanse kiescollege 304 stemmen, 227 leden stemden voor zijn Democratische uitdager Hillary Clinton. Doorgaans is deze stembusgang een formaliteit, omdat de leden van het kiescollege gebruikelijk de uitslag van de landelijke verkiezingen volgen - de Amerikaanse burgers dus. Dit jaar werd er door tegenstanders van Trump echter een campagne opgezet om tóch niet op Trump te stemmen, o.a. vanwege de Russische bemoeienis tijdens de campagnes.
Getty Images /AFP / Mark Wilson
5 januari - Aankomende president Trump verlaat het World Trade Center na een meeting.
Reuters / Lucas Jackson
4 januari - Een agent van de grenspolitie achtervolgt een immigrant zonder papieren in het grensgebied tussen Mexico en de Verenigde Staten. In de laatste weken voor de beëdiging van Trump proberen duizenden immigranten nog illegaal de grens over te steken.
Getty Images / AFP / John Moore
3 januari- Leden van het Amerikaanse Congres leggen dinsdag hun eed af op de vloer van het Huis van Afgevaardigden. Na een paar kritische tweets van aankomend president Donald Trump heeft de Republikeinse meerderheid in het Amerikaanse Congres dinsdag abrupt afgezien van een plan om de onafhankelijke ethische waakhond van het Huis van Afgevaardigden aan banden te leggen. Een onstuimige gang van zaken op de dag waarop het Congres voor het eerst sinds de verkiezingen in nieuwe samenstelling bijeenkwam.
Reuters / Jonathan Ernst
2 januari - Een voorbijganger leest aandachtig de voorpagina van een Chinese krant . "Trump spreekt met zijn vuisten" is de kop van het artikel.
AP / Andy Wong
1 januari, Bij een nieuwjaarsduik in Saundersfoot in Wales duikt Donald Trump ook plots op.
Reuters / Rebecca Naden
31 december - Donald en Melania Trump op weg naar het oudejaarsavonddiner in Palm Beach Florida.
Reuters / Jonathan Ernst
30 december- Donald Trump poseert met bokspromoter Don King of andersom, Palm Beach, Florida.
AP / Evan Vucci
29 december - De " Naked Cowboy " treedt op in de hal van de Trump Tower.
AFP / Eduardo Munoz Alvarez
28 december - Trump praat kort met verslaggevers in de Mara-lago Club in Palm Beach, Florida.
Reuters / Jonathan Ernst
27 december - Een pop met een beeltenis van Donald Trump zal worden verbrand tijdens een lokaal Nieuwjaarsfeest, in de buurt van La Leonain Tegucigalpa, Honduras
Reuters / Jorge Cabrera
26 december - Een gekostumeerde deelnemer met Donald Trump masker, tijdens een Ierse traditie 'De Jacht' op het Wren festival gehouden op St. Stephen's Day in Dingle, Ierland
Reuters / Clodagh Kilcoyne
25 december - De Hollywood Walk of Fame ster in Los Angeles van Donald Trump wordt omlijst door protestposters tijdens een demonstratie in reactie op een tweet van Trump die verwijst naar uitbreiding van het kernarsenaal van de Verenigde Staten
AFP / David Mcnew
24 december - Een Chinees winkelcentrum in Taiyuan kondigt het jaar van de haan aan met een enorme kipsculptuur van Donald Trump
AFP / STR / China OUT
23 december - Gezichtsmaskers van de Vladimir Poetin en Donald Trump te koop bij een souvenirwinkel in Sint Petersburg
AP /Dmitri Lovetsky
22 december - Beeldjes van keramiek van Trump en Le Pen staan tentoongesteld in een winkel in Perpignan, Zuid-Frankrijk. Beeldjes van bekende mensen die ontlasten is een kersttraditie in het noordoosten van de Spaanse regio Catalonië. Het symboliseert bemesting, hoop en welvaart voor het komende jaar
AFP / Raymond Roig
21 december - Donald Trump gebaart als hij spreekt met generaal Michael Flynn en zijn stafchef Reince Priebus in Palm Beach Florida, waar hij diverse vergaderingen houdt.
AFP / Jim Watson
20 december - Een vrouw in Texas huilt in de galerie van het Huis van Afgevaardigden na de Electoral College aan de State Capitolin Austin
AP /Tamir Kalifa
19 december - Het hoofd van het wassen beeld van Donald Trump wordt bewerkt in een studio in West Londen
AP / Joel Ryan/ Invision
18 december - In een vol Ladd-Peebles stadion in Mobile, Alabama sprak Donald Trump dit weekend zijn fans toe. Het was hier waar hij ruim een jaar geleden tijdens een megarally zijn toen haperende campagne een nieuwe boost wist te geven. "Hier is waar het allemaal begon", zei hij.
ap / Brynn Anderson
17 december - Bij zijn aankomst op de luchthaven van Mobile, Alabama wordt Donald Trump opgewacht door leden van de “Azalea Trail Maids “.
ap / Evan Vucci
16 december - Cora Noss uit Lancastar County is één van de vele supporters bij Trumps “ Thank You Tour 2016 “ in Hersey Pennsylvania.
Ap / James Robinson
15 december - Woonboten liggen in het water van het Kaweah meer in Lemon Cove, Californië, ver onder de zichtbare hoogwater markering. Klimaatwetenschappers en milieuorganisaties wereldwijd maken zich grote zorgen over het beleid dat Donald Trump gaat voeren rondom klimaat, nu hij klimaatsceptici op sleutelposities heeft geplaatst.
Reuters / Lucy Nicholson
14 december - Rapper Kanye West verscheen dinsdag opeens in de Trump Tower voor een afspraak met president-elect Dondald Trump. Hij verklaarde na afloop nog dat het een afspraak was tussen "vrienden, gewoon vrienden" maar inmiddels heeft hij via Twitter toelichting gegeven. Hij zei het belangrijk te vinden om direct contact te hebben met de toekomstige president, omdat hij graag veranderingen zou zien. Hij zei met Trump over multiculturele onderwerpen te hebben gesproken.
AFP / Timothy A. Clary
13 december - Exxon Mobil-topman Rex Tillerson (L) wordt minister van Buitenlandse Zaken. Dat melden persbureaus en verschillende Amerikaanse media op basis van medewerkers van Trumps transitieteam. Naar verwachting bevestigt Donald Trump dinsdagochtend Amerikaanse tijd de benoeming.
Reuters / Alexsey Druginyn
12 december - Een tijdschrift met de Amerikaanse president-elect Donald Trump is te zien in een boekenwinkel in Beijing, China. De kop leest “Hoe zal zakenman Trump de wereld veranderen?”. Donald Trump "voelt zich niet gebonden aan het één-Chinabeleid", zei hij op zondagavond in een interview met Fox News. De opmerking volgt op zijn telefoongesprek met de Taiwanese president Tsai Ing-wen op 2 december. Hij vindt dat de Verenigde Staten niet per se China als het enige China hoeven te erkennen, tenzij China een betere deal wil maken over "andere zaken", zoals handel. Een persvertegenwoordiger van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat het land zich "ernstige zorgen" maakt over de opmerking van Trump. Hij noemt het één-Chinabeleid het "politieke fundament" van de relatie tussen China en de Verenigde Staten.
AFP / Greg Baker
9 december - Trump gooit een ‘Make America Great Again’ pet het publiek in tijdens zijn toespraak in de Dow Chemical Hangar in Baton Rouge, Lousiana.
AFP / Drew Angerer
11 december - Donald Trump verlaat zijn vliegtuig en loopt naar zijn auto na een landing in Michigan. Een rechter bepaalde woensdag dat de stemmen in die staat niet herteld hoeven te worden, omdat de klager - onafhankelijk presidentskandidaat Jill Stein - geen belanghebbende is: ze haalde nog geen procent van de stemmen. Daarmee is de kans verkeken dat Hillary Clinton deze staat nog wint.
Reuters / Mike Segar
10 december - Donald Trump zwaait naar de menigte tijdens een football-wedstrijd tussen de ‘Army Black Knights’ en de ‘Navy Midshipmen’ in het Bank stadium, Maryland. Dat is een traditionele, jaarlijkse strijd tussen de Amerikaanse landmacht en marine. Trump verdeelde zijn tijd tussen beide fanschares op de tribune.
AFP / Rob Carr
8 december - President-elect Donald Trump spreekt met de media na zijn bijeenkomst met slachtoffers van het incident op de staatsuniversiteit van Ohio. De Somalische student Abdul Razak Ali Artan reed met zijn auto in op een groep mensen en stak een aantal mensen neer.
AFP / Timothy A. CLARY
7 december - President-elect Trump spreekt tijdens zijn ‘Thank You’ tour in Fayetteville, Noord Carolina.
AFP / Timothy A. Clary
6 december - Vice-president-elect Mike Pence spreekt met verslaggevers terwijl hij de Trump Tower verlaat.
AFP / Drew Angerer
5 december - Een stelletje zoent voor een graffiti afbeelding van de Russische president Vladimir Putin (L), en Amerikaanse president-elect Donald Trump, op de muur van een bar in Vilinius, Litouwen.
AP / Mindaugas Kulbis
4 december - Kellyanne Conway, campagne manager en senior adviseur van Trump’s presidentiële transitieteam draagt een kostuum ter gelegenheid van het feest ‘Heroes and Supervillains’ georganiseerd door miljardair en campagnedonor Rober Mercer in zijn huis in New York.
Reuters / Mark Kauzlarich
3 december - Stemmen van de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 worden overnieuw geteld, op verzoek van de Groene Partij in Madison, Wisconsin.
Reuters /Ben Brewer
2 december - Donald Trump spreekt tijdens zijn 'Thank You Tour' in de Bank Arena in Cincinnati, Ohio. Als verrassing liet hij het publiek weten wie de nieuwe minister van Defensie gaat worden: generaal James 'Mad Dog' Mattis.
Reuters / Mike Segar
1 december - President-elect Donald Trump komt aan op het vliegveld van Indianapolis, Indiana. Hier zal hij een bezoek brengen aan Carrier, een bedrijf dat zich richt op verwarming en airconditioning. Tijdens de verkiezingscampagne zette Trump het bedrijf onder druk om banen niet te verhuizen naar Mexico, met succes: de geplande 'outsourcing' is van de baan.
AFP / Timothy A. Clary
30 november - Steven Mnuchin woensdag in de Trumptower. Mnuchin werd in mei door Trump verantwoordelijk gemaakt voor zijn campagnefinanciering. De voormalige partner van Goldman Sachs wordt minister van Financiën. Nu de campagne voorbij is heeft Trump weinig moeite met Wall Street of grote bedrijven. Hij is afhankelijk van de elite die hij verguisde.
AP / Evan Vucci
29 november - President-elect Donald Trump dineert met Mitt Romney (R) en stafhoofd Reince Priebus bij het Jean-Georges restaurant in New York.
Ap / Evan Vucci
28 november - Donald Trump arriveert bij Raleigh-Durham International Airport in Raleigh, in North Carolina.
AP / Andrew Harnik
27 november - President-elect Donald Trump, gevolgd door zijn vrouw Melania en zoon Barron, gaat aan boord van zijn vliegtuig op het Palm Beach International vliegveld, op weg naar New York. Tijdens het Thanksgiving-weekend in de VS klonk er plotseling weer retoriek zoals we die uit de campagne kenden: in zijn laatste tweets herhaalde Trump dat de verkiezingen niet eerlijk zijn verlopen - ondanks zijn eigen winst. Er zouden "miljoenen" mensen illegaal hebben gestemd. Op Clinton.
AP / Carolyn Kaster
26 november - De werkzaamheden gaan door aan het presidentiële podium op de Pennsylvania Avenue voor het Witte Huis in Washington. Vanaf dit podium zal president-elect Donald Trump de inauguratie parade bekijken op 20 januari 2017. Tot die tijd is hij druk bezig zijn kabinet samen te stellen. Belangrijkste knoop om door te hakken: wie wordt minister van Buitenlandse Zaken? In zijn team wordt druk gediscussieerd over kandidaat Mitt Romney, die volgens sommigen teveel tot het Republikeinse establishment behoort.
AP / Alex Brandon
25 november - Maskermaker Ogawa Studio in Japan werkt de klok rond om aan de toegenomen vraag naar Trump-maskers te voldoen.
AFP / Toshifumi Kitamura
24 november - Persmedewerkers wachten voor het Mar-a-Lago resort waar Donald Trump Thanksgiving viert, in de hoop een glimp van hem op te vangen.
AFP / Gerardo Mora
23 november - Donald Trump laat zich al dagen niet in het openbaar zien. Wel publiceerde hij een video op Youtube tijdens Thanksgiving met een boodschap aan Amerika.
You Tube / Transition2017
22 november - Ook na zijn verkiezing tot nieuwe president liet Trump op Twitter geen gelegenheid aan zich voorbij gaan om The New York Times aan te vallen op hun berichtgeving. Dinsdag was er een poging tot vrede: Trump, bijgestaan door zijn adviseurs, liet zich op de redactie interviewen door groep (opinie-)redacteuren. Daarin noemde hij The Times onder meer ‘a great American jewel’.
NYT / Hiroko Masuike
21 november - Newt Gingrich, een van de getrouwen uit Team Trump tijdens diens campagne, zegt in een interview met Fox News dat hij ‘20 andere mensen’ kan bedenken die geschikter zouden zijn als nieuwe minister van Buitenlandse Zaken dan oud-presidentskandidaat Mitt Romney.
AP / Carolyn Kaster
20 november - Donald Trump zwaait naar de media vanaf de trap voor het clubhuis van Trump National Golf Club. Verwacht wordt dat hij de komende week meer namen bekendmaakt van mensen die plaats zullen nemen in zijn kabinet.
AFP / Drew Angerer
19 november - President-elect Donald Trump beantwoordt vragen van journalisten na een dag vergaderen in het clubhuis van de Trump National Golf Club. Een van de personen die hij daar sprak, is James Mattis, een gepensioneerde mariniersgeneraal wiens naam wordt genoemd als mogelijke minister van Defensie.
AFP / Don Emmert
18 november - Senator Jeff Sessions (69) uit Alabama wordt de minister van Justitie in de Verenigde Staten. Dat meldt Trumps transitieteam in een statement. Trump prijst Sessions om zijn “juridische geest”, die volgens Trump “van wereldklasse” is.
Reuters / Mike Segar
17 november - Japanse premier Shinzo Abe ontmoet Donald Trump in diens Tower, New York. Veel Japanners zijn geschrokken van de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen. Met 38.000 Amerikaanse militairen gestationeerd in het land – meer dan in welk ander land ook buiten de VS – is Japan een van de belangrijkste bondgenoten van de VS. Tijdens de campagne zei Trump meermaals dat hij de Amerikaanse militaire aanwezigheid wereldwijd wil terugdringen. Toch zegt Abe alle vertrouwen te hebben in Trump als president.
AFP / Cabinet Secretariat
16 november - Senator Ted Cruz poseert voor een foto met een politieagent uit New York, voordat hij de Trump Tower verlaat. "Lyin' Ted" was Trumps benaming voor zijn belangrijkste concurrent in de voorverkiezingen van de Republikeinse Partij, maar nu is Cruz naar verluidt in de running als procureur-generaal.
Reuters / Carlo Allegri
15 november - Sinds de dag dat Trump werd verkozen, staat een mobiel politiestation voor de Trump Tower. Eén van de prioriteiten van aankomend president Donald Trump is de benoeming van een kabinet dat op 20 januari volgend jaar kan aantreden.
AFP / Spencer Platt
14 november - Vandaag besloten de Chinese president Xi Jinping en Amerikaanse president-elect Donald Trump om elkaar spoedig te ontmoeten om de relatie tussen de twee grootmachten te bespreken, meldt de Chinese staatsomroep CCTV.
AFP / Johannes Eisele
13 november - Donald Trump wordt voor het eerst geïnterviewd als toekomstige president, in televisieprogramma 60 Minutes. Hij zei hier onder meer dat hij een conservatieve rechter wil benoemen in het Hooggerechtshof, die de toegang tot abortus moeilijker zal maken. Ook wil hij 2 tot 3 miljoen illegalen uitzetten.
CBS / Chris Albert
12 november - UKIP-leider Nigel Farage arriveert in de ontvangsthal van de Trump Tower. Farage is de eerste Britse politicus die Trump ontmoet na zijn verkiezing tot president. De twee delen een afkeer van de politieke elite: Trump liet zich tijdens de verkiezingscampagne lovend uit over Farage's Brexit-campagne, die Britten in staat stelde "hun land weer terug te nemen."
Reuters / Eduardo Munoz
11 november - Oud-burgemeester van New York Rudolph Giuliani, spreekt kort met de media voor hij de Trump Tower verlaat. Op vrijdagochtend twitterde Trump dat hij "een drukke dag in New York voor de boeg heeft" en dat hij "binnenkort belangrijke beslissingen zal nemen over de mensen die de overheid gaan besturen." Giuliani is naar verluidt de belangrijkste kandidaat als minister van Buitenlandse Zaken, maar volgens critici ligt belangenverstrengeling op de loer: in de afgelopen 15 jaar liet hij zich als consultant inhuren door o.a. de Qatarese overheid en het Canadese bedrijf dat de beruchte olieleiding Keystone XL bouwt.
AFP / Drew Angerer
10 november - Hun ontmoeting in het Witte Huis zou een kwartier duren, maar uiteindelijk bleven Obama en Trump ruim anderhalf uur met elkaar in gesprek tijdens hun eerste formele ontmoeting als president en president-elect. En als het aan Trump had gelegen, "hadden ze nog uren door kunnen praten". Eén reden daarvoor kwam in de dagen erna naar boven: Trumps team beseft volgens betrokkenen nauwelijks hoeveel werk het kost om het Witte Huis te betrekken, en nieuw personeel aan te nemen. Trump wil ook zoveel mogelijk tijd door blijven brengen in zijn eigen Trump Tower.
AP / Pablo Martinez Monsivais
9 november - Vlak nadat Trump door de belangrijkste Amerikaanse media werd uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen en Hillary Clinton hem belde om haar verlies toe te geven, betrad hij met zijn familie het podium in het New Yorkse Hilton-hotel. In zijn overwinningsspeech sloeg Trump een verzoenende toon aan. "Ik beloof om president te worden voor alle Amerikanen."
AFP / Mandel Ngan
8 november - Dinsdagochtend, op de dag van de verkiezingen, brengen de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump en zijn vrouw Melania hun stem uit in Manhattan, New York. Even daarvoor werd Trump buiten het stemlokaal door omstanders uitgejouwd. Op dit moment geven de meeste Amerikaanse media Trump 40 tot 20 procent kans om de verkiezingen te winnen.
Reuters / Carlo Allegri