Tientallen aanhoudingen bij actie tegen drugscriminaliteit

Invallen en aanhoudingen in Zuid-Nederland zijn deels vervolg op ‘operatie Trefpunt’.

Inval van opsporingsdiensten tijdens operatie Trefpunt in april. Robin van Lonkhuijsen/ANP

De politie en justitie in Zuid-Nederland zijn sinds maandagochtend bezig met een grootschalige actie tegen georganiseerde drugscriminaliteit. Daarbij worden op dertig plekken, waaronder Tilburg, Sint Willebrord, Valkenswaard en Tegelen, invallen gedaan en worden tientallen mensen aangehouden, meldt de politie.

Het grootste deel van de arrestaties werd gedaan op verdenking van handel in en productie van synthetische drugs. Bij acties in Limburg ging het ook om georganiseerde hennepteelt.

Ook in Amsterdam en in de provincie Gelderland worden doorzoekingen verricht. Aan de actie werken in totaal ongeveer driehonderd mensen mee van politie, Openbaar Ministerie en FIOD.

Twitter avatar landelijkparket Landelijk Parket Gecoördineerde actie tegen drugscriminaliteit in het Zuiden. https://t.co/PCYRYHCK87 #actiezuiden https://t.co/jjKjFz3HSl

Het is deels een vervolg op de zogenaamde ‘operatie Trefpunt’ van 4 april dit jaar, waarbij in 124 panden in Zuid-Nederland invallen werden gedaan en 56 mensen werden aangehouden. Ook werden tonnen aan geld en kilo’s drugs in beslag genomen. Bij de omvangrijke zaak waren zo’n 1.500 politiemensen en medewerkers van het OM betrokken.

In die zaak kregen in augustus drie mannen (47, 52 en 53 jaar) gevangenisstraf opgelegd van één tot twee jaar.

Lees ook: Celstraffen voor drugs- en wapenbezit in zaak ‘Trefpunt’

In 2014 startten politie en justitie met de geïntensiveerde aanpak van drugscriminaliteit in de provincies Noord-Brabant, Zeeland en Limburg.

    • Jisca Cohen