Sterke stijging asielaanvragen van Marokkanen en Algerijnen

De kans is groot dat zij in Nederland in de illegaliteit belanden.

Een asielzoeker tijdens de open dag in azc Amsterdam, de voormalige Bijlmerbajes. De voormalige gevangenis is is sinds juni gesloten en is omgebouwd tot asielzoekerscentrum.
Een asielzoeker tijdens de open dag in azc Amsterdam, de voormalige Bijlmerbajes. De voormalige gevangenis is is sinds juni gesloten en is omgebouwd tot asielzoekerscentrum. Foto Koen van Weel/ANP

Een op de drie eerste asielaanvragen werd vorige maand gedaan door mensen uit Marokko en Algerije. Bijna vierhonderd Marokkanen en 270 Algerijnen vroegen in oktober asiel aan, blijkt uit nieuwe cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst.

Deze aanvragers maken over het algemeen weinig kans op een verblijfsvergunning. Beide landen zijn door staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel, VVD) bestempeld als een ‘veilig land van herkomst’.

De kans is groot dat de meeste migranten in Nederland in de illegaliteit belanden. Algerije en Marokko werken beide niet mee aan gedwongen terugkeer van afgewezen asielzoekers. Dat betekent dat deze mensen alleen vrijwillig kunnen terugkeren naar hun thuisland.

Voor Marokkanen is het relatief eenvoudig om een illegaal bestaan op te bouwen in Nederland, omdat hier een grote Marokkaanse gemeenschap is. Het is moeilijk om hen te bewegen tot vertrek, zei directeur Rhodia Maas van de Dienst Terugkeer & Vertrek onlangs in NRC. “Die mensen krijg je niet makkelijk weg.”

Lees ook ‘Een kinderpardon vind ik heel onrechtvaardig’, een interview met Rhodia Maas

Gezinshereniging

Uit de nieuwe asielcijfers van de immigratiedienst blijkt ook dat het aantal gezinsherenigingen van Syriërs verder blijft stijgen. Vaak zijn mannen vooruit gereisd naar Europa. Nu halen zij hun vrouw en kinderen via de speciale procedure voor gezinshereniging naar Nederland. Het aantal Syriërs dat via deze procedure naar Nederland komt, is gestegen van 475 in augustus naar bijna 1.200 in oktober.