Schade aardbeving Nieuw-Zeeland loopt in de miljarden

Het epicentrum van de beving met een kracht van 7,8 lag honderd kilometer noordelijk van de stad Christchurch.

Schade aan een kerk in het Nieuw-Zeelandse Waiau.
Schade aan een kerk in het Nieuw-Zeelandse Waiau. Foto: Mike Scott / New Zealand Herald / AP

De schade van de aardbeving die Nieuw-Zeeland in de nacht van zondag op maandag trof loopt volgens premier John Key in de miljarden dollars. Dat meldt de premier in een verklaring aan persbureau Reuters. Volgens Key zal het maanden duren voordat alle schade hersteld is.

Tekst loop door onder tweet:

Twitter avatar Signsoflife27 JuanitaNZ Wow….the land is screwed. There must have been significant stock losses. 😢 #nzearthquake #nzquake #eqnz https://t.co/bmqS89NAaS

Zondagnacht plaatselijke tijd werd Nieuw-Zeeland getroffen door een zware aardbeving, waarbij tenminste twee doden zijn gevallen. De beving met een kracht van 7,8 vond plaats kort na middernacht, iets na twaalf uur zondagmiddag in Nederland. Het epicentrum lag op het Zuidereiland, op bijna honderd kilometer ten noorden van de stad Christchurch, maar de beving was ook in hoofdstad Wellington goed voelbaar. Over het hele land was sprake van stroomuitval en telefoonstoringen.

Tekst gaat verder onder kaart:

Maandag waren meerdere naschokken voelbaar, waaronder een beving met kracht 6,2 in hetzelfde gebied. Vooral wegen en spoorlijnen werden door de bevingen beschadigd. Hoewel de schade naar verwachting in de miljarden loopt, verwachten analisten dat het financieel gezonde Nieuw-Zeeland de gevolgen zal kunnen dragen. Doordat het epicentrum in een landelijk, dunbevolkt gebied lag, richtte de aardbeving vele malen minder schade aan dan in 2011, toen 185 mensen omkwamen en voor 28 miljard dollar schade werd gemaakt.

Na de beving ging een tsunamiwaarschuwing uit en ontstonden hoge golven van drie tot vijf meter die zondagnacht op meerdere plekken de kust bereikten. De aanvankelijk afgegeven tsunamiwaarschuwing werd later ingetrokken.