Satudarah-verdachten overlegden in geheimtaal

Drugszaak Veertien motorclubleden staan terecht in een grote drugszaak. Er zijn verdachte observaties en codetaal; de verdachten zwijgen.

Foto Marco de Swart / ANP

Leden van motorclub Satudarah communiceerden volgens justitie in geheimtaal over de productie van synthetische drugs. Dat bleek maandag bij de rechtbank in Breda waar het proces begon tegen een vermeende drugsbende rondom Satudarah-leider Angelo Manuhutu.

Veertien verdachten staan terecht, waarvan de helft lid is van Satudarah. Elf zouden een criminele organisatie hebben gevormd die amfetamine produceerde. De grondstof BMK zou zijn geleverd door Litouwers.

Maandag hield de rechter de belangrijkste delen uit het dossier voor aan de twee hoofdverdachten, Björn E. en Angelo Manuhutu, die vanwege zijn bekendheid geen bezwaar heeft tegen vermelding van zijn achternaam. Beiden beriepen zich op hun zwijgrecht. Uit het dossier blijkt dat de Satudarah-verdachten in versluierde taal communiceerden. De mysterieuze berichten over „wijnflessen”, „Halloweenmonstertjes” en „een nieuwe A4 zonder vlekken” gingen volgens de politie over de productie van synthetische drugs.

Lees ook: Grote drugszaak kan einde Satudarah worden

Penetrante lucht

Het observatieteam van de politie zag Satudarah-leden diverse malen afspreken met de groep Litouwers. Wat tijdens die ontmoetingen is besproken, weet de politie niet. Wel staat vast dat enkele verdachten na de ontmoeting naar een loods in Dongen reden. In de loods worden later de drugsgrondstof BMK en diverse jerrycans met vloeistoffen aangetroffen. De drugs zou geproduceerd worden in een caravan op de loods, waarvan getuigen hebben verklaard dat er een penetrante lucht uit kwam.

Ook zagen observanten hoe Björn E. een witte plastic zak met een doos erin afleverde bij een van de verdachten. Als deze wordt aangehouden, zitten op de tas sporen van amfetamine. Hij verklaart de tas van Björn E. te hebben gekregen.

Zo komt uit het dossier naar voren dat de verdachten uiterst schimmig opereerden, hoewel er bij henzelf geen grote partijen drugs zijn gevonden. Wel lag er een pistool achter het hoofdkussen van Manuhutu’s bed.

Witwassen van geld

Volgens het OM maakte de motorclubleider een gewoonte van het witwassen van geld. De rechter hield hem zijn betalingsoverzicht voor. Terwijl de inkomsten achterbleven, gaf Manuhutu tienduizenden euro’s uit aan zijn ex-vrouwen, de aankoop van een Harley Davidson, de huur van auto’s en overboekingen naar het buitenland. „Kunt u verklaren waarom u zoveel kunt uitgeven terwijl er geen inkomsten tegenover staan?”, vroeg de rechter. „Zwijgrecht”, zei Manuhutu, die zelfs niet wilde antwoorden op de vraag of mede-verdachte Björn E. zijn stiefzoon is.

Manuhutu heeft volgens het OM 292.000 euro witgewassen en Björn E. bijna 70.000 euro. Dat laatste is opmerkelijk, omdat uit tapverslagen blijkt dat hij thuis niet veel geld in het laatje bracht. Zijn vriendin leefde van de alimentatie van haar ex-man en moest E. soms smeken om geld. E. maakte maandag kenbaar dat hij uit de criminaliteit wil stappen. Na zeker vijf langdurige veroordelingen voor drugsdelicten, vindt hij „dat het zo niet langer kan”. Hij wil een nieuw leven beginnen als sportinstructeur. Op de vraag van de rechter waarom hij toch blijft zwijgen, beriep E. zich op zijn zwijgrecht.