Pro-Russische kandidaat wint presidentsverkiezing Moldavië

Igor Dodon voerde campagne door zich af te zetten tegen de corruptie onder de pro-Europese regering en heeft beloofd de betrekkingen met Moskou te herstellen.

Igor Dodon tijdens een persconferentie nadat de stembussen sloten. Foto AFP / Daniel Mihailescu

In Moldavië heeft pro-Russische kandidaat Igor Dodon de overwinning opgeëist in de presidentsverkiezingen. Op het moment dat 98 procent van de stemmen geteld waren had Dodon 54 procent van de stemmen ontvangen. Zijn tegenstrever Maia Sandu haalde om en nabij de 46 procent.

Even na middernacht eiste Dodon de verkiezing op, bedankte hij Sandu voor een “harde, maar goede strijd” en beloofde hij president te worden voor alle Moldaviërs.

Dodon voerde campagne door zich af te zetten van de corruptie onder de huidige, pro-Europese regering. Hij heeft beloofd de betrekkingen met Moskou te herstellen, die sinds Moldavië in 2014 een associatieverdrag tekende met de Europese Unie flink bekoeld waren. Ook wil Dodon de relaties met buurlanden Roemenië en Oekraïne verbeteren, hoewel zijn uitspraak dat de Krim aan Rusland toebehoort in dat laatste land kwaad bloed heeft gezet.

In de eerste ronde, eind oktober, kreeg Dodon 48,5 procent van de stemmen. Sandu eindigde toen als tweede met 38,2 procent van de stemmen. Voor absolute winst in de eerste ronde was 51 procent nodig.

Na het bekendmaken van de resultaten sprak Sandu, die voorheen voor de Wereldbank werkte, haar ongenoegen uit over het stemproces. “Honderden mensen konden niet stemmen. Honderden burgers hebben lange reizen gemaakt, uren in de kou en regen gewacht en konden alsnog niet stemmen.” Maandag zou ze verder op haar kritiek ingaan.

President is vooral ceremonieel

Het was de eerste keer dat de Moldaviërs rechtstreeks hun president mochten kiezen. Hoewel deze vooral een ceremoniële functie heeft, oefent hij wel invloed uit op het buitenlands beleid.

Lees ook: De favoriet van de Moldavische presidentsverkiezingen wil “een dictatoriale leider zijn, net als Poetin.” Dodon speelt geen verstoppertje.

Zowel de Europese Unie als Rusland volgen de politieke ontwikkelingen in het land met argusogen. Moldavië telt 3,5 miljoen inwoners wordt door de EU en Rusland gezien als groot geostrategisch belang. Het land ligt ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne.

Met het tekenen van het associatieverdrag bewoog het land aanvankelijk richting Europa, maar de laatste jaren lijkt het meer naar Rusland te lonken. De bevolking is ontevreden over het corrupte bestuur van de afgelopen jaren. In 2014 gingen Moldaviërs massaal de straat op nadat bekend werd dat meer dan 1 miljard dollar aan het bancaire systeem was onttrokken. In dat jaar moesten zes premiers moesten het veld ruimen.

    • Marissa van Loon
    • Clara van de Wiel