Politie verricht vijftien arrestaties bij drugsactie in Zuid-Nederland

Bij de dertig doorzoekingen zijn ook drugs en chemicaliën, wapens en in totaal bijna 300.000 euro contant geld in beslag genomen.

Vondst van amfetamine (speed) in een druglaboratorium tijdens operatie Trefpunt.
Vondst van amfetamine (speed) in een druglaboratorium tijdens operatie Trefpunt. Robin van Lonkhuijsen/ANP

Bij de grootschalige drugsactie in Zuid-Nederland maandagochtend hebben politie en justitie uiteindelijk vijftien mensen aangehouden, zo maakt het Landelijk Parket bekend aan het einde van de middag.

Ook zijn drugs en chemicaliën, in totaal bijna 300.000 euro aan contant geld en diverse wapens in beslag genomen. Het gaat onder meer om werpsterren, een vuurwapen, messen en een taser.

De gecoördineerde actie van justitie en politie tegen drugscriminaliteit begon maandagochtend vroeg om zes uur, deels als gevolg van de grootschalige drugsactie ‘Trefpunt’ in april.

Limburg

Op dertig locaties werden doorzoekingen verricht, waarvan meer dan de helft in Limburg. Volgens justitie lag daar dan ook het zwaartepunt van de actie. In de provincie zijn zes mensen aangehouden en de meeste drugs en contanten aangetroffen.

Zo vond de politie in Tegelen op één adres ruim 200.000 euro. In dezelfde plaats zijn enkele kilo’s MDMA, 10 kilo hennep en een kilo amfetamine in beslag genomen. Daarnaast zijn drie opslagplaatsen ontdekt voor producten die gebruikt worden bij hennepteelt, in Oirsbeek, Sittard en Tegelen.

Andere aanhoudingen en doorzoekingen werden gedaan in onder meer Valkenswaard, Sprundel, Sint-Willebrord, Oisterwijk en Tilburg, en buiten de drie zuidelijke provincies ook in het Gelderse Aalst en Amsterdam.

De actie van maandag past in de geïntensiveerde aanpak van drugscriminaliteit in Noord-Brabant, Zeeland en Limburg, waar politie en justitie twee jaar geleden mee begonnen. Het project blijft de komende jaren doorlopen, aldus het Landelijk Parket, dat daarmee meer onderzoeken en interventies aankondigt.