Phil Taylor, beste darter aller tijden, stopt eind 2017

De zestienvoudig wereldkampioen zegt de motivatie niet meer op te kunnen brengen.

Phil Taylor in 2016 in actie tijdens de Premier League of Darts in Rotterdam.
Phil Taylor in 2016 in actie tijdens de Premier League of Darts in Rotterdam. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Zestienvoudig wereldkampioen darts Phil Taylor stopt er eind volgend jaar mee. De 56-jarige Engelsman kan niet langer de motivatie opbrengen om zijn carrière voort te zetten, zo vertelde hij in een interview met RTL.

Volgend jaar zal Taylor ook al minder toernooien spelen. “Ik doe niet meer aan de Europese tour en de Player Championship-evenementen. Ik speel alleen nog maar in toernooien waarvoor ik word uitgenodigd. Dat wil de PDC graag.”

Taylor, bijgenaamd The Power, pakte in 1990 zijn eerste wereldtitel, toen nog bij amateurbond BDO. In 1992 herhaalde hij die prestatie. Zijn meeste wereldtitels pakte hij echter bij de professionele dartbond PDC, die zich in 1994 afscheidde van de BDO. Taylor was een van de eerste die de overstap naar de PDC maakte en was er mede verantwoordelijk voor dat bij die bond tegenwoordig de beste darters uitkomen.

Tekst gaat verder onder video

Concurrentie

Lange tijd was Taylor oppermachtig bij de PDC. Tussen 1995 en 2006 hoefde hij de wereldtitel alleen in 2003 eenmalig af te staan aan de Canadees John Part. De laatste jaren groeit de concurrentie echter voor Taylor. Eerst door de komst van Raymond van Barneveld naar de PDC, daarna door het doorbreken van talenten als de Engelsman Adrien Lewis en vooral Nederlander Michael van Gerwen. In 2013 werd Taylor voor het laatst wereldkampioen.

In zijn carrière gooide Taylor toe nu toe negentien zogeheten nine-darters: het uitgooien van een leg met het minimaal benodigde aantal van negen pijlen. Elf daarvan waren tijdens tv-toernooien. In 2010 wist hij in een partij tegen James Wade zelfs twee nine-darters in één wedstrijd te gooien.