Paard beslist het zelf wel

Ook paarden kunnen via aangeleerde rituelen kiezen. Ze stemmen vooral uit eigenbelang en mooi afgewogen. Hun uitgesproken voorkeur is voor mensen welkom. Want dit is de tijd waarin paardenverzorgers nagelbijtend twijfelen bij wisselend weer: dek op of af?

Noorse onderzoekers maken duidelijk dat je paarden zelf kunt laten beslissen. Ze moeten dan wel de stemprocedure leren kennen: drie borden met abstracte symbolen die ze met de neus kunnen aanraken. Opstaande streep: dek of deken op. Liggende streep: dek of deken af. En een blanco bord in het midden: niets veranderen.

De kiezers moeten eerst naar het stembureau in de wei worden gelokt en de borden en hun betekenis leren kennen.

Aanvankelijk wordt de kiezer beloond, voor welke keuze ook, met een hapje. Daarop volgt meteen het beleid waarvoor gekozen werd. In verrassend weinig sessies leren de dieren de gevolgen kennen van hun aanvankelijk ongeïnformeerde kiezen.

Warmbloeden zijn er iets sneller in, maar werkelijk alle paarden leren zo voor hun mening opkomen. Ze brengen dan hun keuzes schijnbaar doordacht uit, afhankelijk van het weer. Controles bij temperatuurextremen bewijzen dat ze inderdaad echt kiezen, met gezond verstand. Via voorkeursstemmen. (Applied Animal Behaviour, november)