Oud-presentatrice Sazias op plek twee lijst 50Plus

Sazias leidt momenteel de fractie van de lokale partij Hart voor Hilversum in de Hilversumse gemeenteraad.

De eerste drie kandidaten op de lijst van 50Plus voor de Tweede Kamerverkiezingen: Martin van Rooijen (rechts), Henk Krol (links) en Léonie Sazias.
De eerste drie kandidaten op de lijst van 50Plus voor de Tweede Kamerverkiezingen: Martin van Rooijen (rechts), Henk Krol (links) en Léonie Sazias. Foto ANP / Bas Czerwinski

Voormalig presentatrice Léonie Sazias (59) staat op plek twee van de kandidatenlijst van 50Plus voor de Tweede Kamerverkiezingen. De partij van lijsttrekker Henk Krol presenteerde de lijst maandag in Den Haag. Op plek drie staat Martin van Rooijen (74), oud-staatssecretaris in het kabinet-Den Uyl, voormalig Tweede Kamerlid namens het CDA en huidige Eerste Kamerlid voor 50Plus.

Sazias, die in het verleden radio- en televisieprogramma’s presenteerde bij Veronica, AVRO, TROS en Omroep MAX, is al actief in de politiek. Ze leidt momenteel de fractie van de lokale partij Hart voor Hilversum in de Hilversumse gemeenteraad.

In de top-tien van de kandidatenlijst staan meer bekende namen, zoals die van voormalig Abvakabo FNV-voorzitter en oud-PvdA-raadslid Corrie van Brenk (56). Oud-politicus Gerrit-Jan van Otterloo (67) staat op plek vijf. Hij was van 1986 tot 1994 Tweede Kamerlid voor de PvdA. Samen met Van Rooijen zat hij in het bestuur van het College van Toezicht Sociale Verzekeringen, dat in de jaren negentig door hoog oplopende ruzies in opspraak kwam. Nummer zeven op de lijst is journalist Emile Bode, voormalig chef van de parlementaire redactie van De Telegraaf.

Opmerkelijk is de kandidatuur van Simon Geleijnse; een veertiger. Geleijnse is nu ambtelijk secretaris van de Tweede Kamerfractie van 50Plus. “Iedereen wil vijftig plus worden”, zei hij maandag. “Het programma van deze partij is ook goed voor mijn generatie, voor aankomende gepensioneerden. En een eerlijker zorgstelsel wil toch iedereen?”

“Dat wij duidelijk opkomen voor één groep, betekent niet dat we tegen andere groepen zijn.”

Partijvoorzitter Jan Nagel vergeleek 50Plus met de Partij voor de Dieren en GroenLinks; ook partijen die een accent leggen op één onderwerp. “We hebben een waanzinnig breed programma.”

50Plus scoort goed in de peilingen

Henk Krol zit momenteel als enige Kamerlid namens 50Plus in de Tweede Kamer. Bij de verkiezingen in 2012 haalde 50Plus twee zetels, maar Norbert Klein verliet de fractie in 2014. Klein vormt sindsdien een eenmansfractie en doet met zijn eigen partij (Vrijzinnige Partij) mee aan de verkiezingen in maart.

Om zetelroof in de toekomst te voorkomen, hebben alle kandidaten die nu op de lijst staan daarom in “eigen woorden en op papier” moeten beloven dat zij bij ruzie hun zetel aan 50Plus teruggeven. Dat heeft geen rechtsgeldige waarde, maar wel “morele”, zei Nagel. De kandidaten zijn “tot op het bot” onderzocht.

“Ik steek mijn hand in het vuur: deze mensen zijn brandschoon.”

50Plus doet het al lange tijd goed in de peilingen. In de meest recente Peilingwijzer, een gewogen gemiddelde van de belangrijkste landelijke peilingen, haalt de partij tussen de zeven en elf zetels. De kandidaten gaan in januari “op trainingskamp” om onder meer te leren wat het Kamerwerk inhoudt, en hoe zij met de media moeten omgaan.