Opgepakte anti-Piet- activisten weer vrij

Rotterdam

Van de 198 demonstranten tegen Zwarte Piet die zaterdagmiddag in Rotterdam werden opgepakt, is die avond vrijwel iedereen weer vrijgelaten. Een persoon die werd beschuldigd van zware mishandeling zit nog vast, meldt de politie. Hij zou iemand voor een rijdende auto hebben willen duwen.

De demonstranten werden opgepakt vlak na de aankomst van Sinterklaas, vlak bij de Erasmusbrug. Naast de Sint arriveerde daar een groot aantal zwart geschminkte pieten. De demonstranten negeerden een vrijdag ingesteld noodbevel waardoor het verboden was te demonstreren.

De actievoerders van Kick Out Zwarte Piet besloten niet in Maassluis bij de nationale intocht te protesteren, maar in de Rotterdam, naar verluidt omdat ze op het station werden tegengehouden. Omdat demonstreren in Rotterdam niet was toegestaan, volgde een massa-arrestatie. Wegens verzet tegen aanhouding werden ook enkele rake klappen aan de arrestanten uitgedeeld. De demonstranten werden bijeengedreven en in arrestatiebusjes en stadsbussen afgevoerd. Ze hielden borden omhoog met ‘Zware Piet, zwart verdriet’.

In Maassluis, bij de nationale intocht van Sinterklaas, die tegelijk met die in Rotterdam plaatshad, bleef het relatief rustig. De burgemeester van Maassluis, Edo Haan, had eerder aangekondigd de intocht te benaderen als een risicowedstrijd in het betaald voetbal. Met dranghekken, toegangspoorten en een noodverordening die het makkelijker maakt arrestaties te verrichten bij wanorde. Boven het terrein waar de intocht plaatsvond, cirkelde een politiehelikopter. Er werd vooral gelet op mannen die in hun eentje het festijn bezochten. Want: mogelijke demonstranten. Of erger nog: hooligans.

In Maassluis bleef het rustig. Er werd gedemonstreerd door de extreem-rechtse Nederlandse Volks-Unie, die vooraf toestemming kreeg van de gemeente Maassluis om te demonstreren voor het behoud van Zwarte Piet – in een speciaal demonstratievak.

Er werd een Pool opgepakt met een oud kapmes en ander gereedschap. Nadat hij had verklaard op weg te zijn naar een klus, mocht hij gaan.