Ondanks economische groei is CO2-uitstoot stabiel

Dit is opmerkelijk omdat de economie is gegroeid en de CO2-uitstoot tot drie jaar geleden nog jaarlijks steeg.

Foto: Bram van de Biezen / ANP

De wereldwijde CO2-uitstoot is voor het derde jaar op rij ongeveer gelijk gebleven, ondanks de economische groei. Dat meldt het Global Carbon Project maandag, een organisatie die sinds 2001 alle informatie op het gebied van klimaatverandering en CO2-uitstoot verzamelt.

De bevindingen zijn opmerkelijk omdat tot drie jaar geleden de uitstoot sinds 2000 jaarlijks met ongeveer 3 procent steeg. Wetenschappers zien in de cijfers een aanwijzing dat economische groei niet langer voor een stijging van CO2-uitstoot hoeft te zorgen. Maar de organisatie plaatst wel een kanttekening: Onderzoeker Glen Peters zegt in een verklaring:

“Het is goed nieuws dat de wereldwijde CO2-uitstoot de afgelopen drie jaar gelijk is gebleven maar het is echt te vroeg om te beweren dat we het hoogtepunt van de uitstoot van CO2 hebben bereikt.”

Steenkool

De oorzaak ligt vooral in het verminderde verbruik van steenkool, één van de meest vervuilende fossiele brandstoffen. Met name China en de Verenigde Staten verbruikten de afgelopen jaren minder steenkool en stootte ook minder CO2 uit.

In China, dat voor bijna 30 procent verantwoordelijk voor de wereldwijde CO2-uitstoot, daalde de uitstoot vorig jaar met 0,7 procent. Ook het verminderde gebruik van steenkool in de VS was een belangrijke oorzaak van de CO2-daling van 2,5 procent in het land. In andere delen van de wereld is de uitstoot van CO2 juist gestegen. Zo stootte India vorig jaar 5 procent meer CO2 uit dan het jaar ervoor.

Trump

In de aanloop van de Amerikaanse presidentsverkiezingen beloofde Trump de kwakkelende kolenindustrie juist weer nieuw leven in te blazen. Onderzoeker Jan Ivar Korsbakken zegt in een verklaring over de plannen van Trump:

“Het is maar de vraag de dalende uitstoot in de Verenigde Staten zal worden voortgezet als Trump enkele belangrijke beslissingen op het gebied van duurzaamheid zal terugdraaien, zoals hij beloofde tijdens de verkiezingen.”

Lees ook dit artikel over de plannen van Trump: Lapt hij het klimaat aan zijn laars?

De onderzoekers wijzen erop dat deze resultaten een stimulans moeten zijn voor de wereld om de afspraken die vorig jaar in Parijs in het klimaatakkoord zijn gemaakt, ook na te komen. Het akkoord bestaat alleen uit beloftes, waardoor er niets dwingends is vastgelegd over wat landen moeten doen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

    • Belia Heilbron