Omstreden geestelijke

Lobby uitlevering Gülen via Nederlands bedrijf

De voormalige directeur van de Amerikaanse militaire inlichtingendienst, Michael Flynn, is door een Nederlands bedrijf ingehuurd om te lobbyen voor de uitlevering van de omstreden islamitische geestelijke Fethullah Gülen aan Turkije. Dat onthult de nieuwssite The Daily Caller. Gülen zit volgens de Turkse regering achter de mislukte machtsgreep van 15 juli. Hij geeft vanuit de VS leiding aan een wereldwijd netwerk van volgelingen. Flynn is een belangrijke adviseur van Trump en wordt genoemd als mogelijke minister. Dinsdag schreef hij een opiniestuk met de kop: „Onze bondgenoot Turkije is in crisis en heeft onze hulp nodig.” Flynns bedrijf zou zijn ingehuurd door het Nederlandse Inovo BV, eigendom van zakenman Kamil Alptekin die in een raad zit die nauw samenwerkt met Ankara. (NRC)