Nederland wil met België fregatten en mijnenjagers aanschaffen

Als de deal rond komt gaat het om de grootste gezamenlijke aanschaf in de historie van de Nederlandse marine.

Foto: Koen van Weel / ANP

Het Nederlandse ministerie van Defensie wil samen met België fregatten en mijnenjagers aankopen. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie maandag. Als de deal rond komt gaat het om de grootste gezamenlijke aanschaf in de historie van de Nederlandse marine.

De Belgische omroep VRT meldde maandag op basis van bronnen dicht bij het Belgische ministerie van Defensie dat het gaat om vier fregatten en twaalf mijnenjagers, die gelijk over de landen worden verdeeld. Met de aanschaf zou voor België twee miljard euro gemoeid zijn. Volgens het Nederlandse ministerie gaat het echter om “voorlopige schattingen”.

Het gaat om de vervanging van de M-fregatten, die worden ingezet als onderzeebootbestrijders. Mijnenjagers worden onder meer ingezet in de Noordzee. De fregatten moeten tussen 2020 en 2024 zijn vervangen.

Intentieverklaring

Eerder werd door minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert bekendgemaakt dat Nederland eind november samen met België een intentieverklaring zal ondertekenen. Er is afgesproken dat de landen samen een gedeelte van hun materieel zullen vervangen. De verklaring is de eerste stap richting een gezamenlijke aanschaf. Als vervolgens de behoefte in kaart is gebracht en die door de Tweede Kamer is goedgekeurd, volgt een aanbestedingstraject. Pas dan is duidelijk hoeveel materieel wordt aangeschaft en wat de kosten zullen zijn.

De Nederlandse en Belgische marine werken al jaren nauw samen en zijn zelfs geïntegreerd: zo onderhoudt Nederland de Belgische fregatten en doet België hetzelfde bij de Nederlandse mijnenjagers. Ook hebben Nederland en België een gedeeld maritiem hoofdkwartier in Den Helder.