NCTV: grotere kans op geweldsdaad in verkiezingstijd

Volgens de coördinator Terrorismebestrijding kan de polarisatie in campagnetijd toenemen. Eenlingen kunnen zich geroepen voelen om geweld te plegen.

Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Dick Schoof
Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Dick Schoof Jerry Lampen/ANP

Er is een grotere kans op een geweldsdaad tijdens verkiezingstijd vanwege het gepolariseerde klimaat in Nederland. Dat schrijft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof in het vandaag verschenen Dreigingsbeeld Terrorisme. Het dreigingsniveau blijft op niveau 4 van de 5.

Lees ook: Interview met Dick Schoof: ‘Buurt moet letten op terugkerende jihadisten’

Volgens de Coördinator is Nederland vooral sterk verdeeld op het gebied van thema’s als de EU, de Islam, asiel en integratie. Die polarisatie kan volgens de NCTV toenemen in de aanloop naar de verkiezingen in maart. De kans op geweld komt daarbij vooral van extreemlinkse en extreemrechtse eenlingen. Wel heeft extreemrechts volgens de NCTV minder gelegenheid voor actie vanwege het teruglopen van de aantallen asielzoekers. Dat betekent volgens het rapport echter niet dat “de afkeer van vluchtelingen en moslims daadwerkelijk is verdwenen in Nederland.” Ook zijn er veel burgerwachten met een extreemrechtse achtergrond.

Lees ook: Waken met Whatsapp rukt op in buurten

Verder meldt het rapport, dat vier keer per jaar verschijnt, dat de dreiging van aanslagen in Nederland kan toenemen als het kalifaat van IS instort. Terugkerende strijders kunnen de Nederlandse jihadbeweging versterken. Er zijn echter nog altijd geen concrete aanwijzingen voor aanslagen in Nederland. Het aantal Nederlandse jihadisten in Syrië en Irak is op dit moment ongeveer 190. Uitreizigers zijn er sinds begin 2016 nog nauwelijks, volgens de coördinator.