#mistig

De daluurkortingskaart geldt nog als Bastiaan (19), Bob en Willem Sizoo (beiden 17) afreizen naar de Hoge Veluwe. Ze willen er voor de mensenmassa zijn. Alleen met de dieren en de mist. De Sizoo-broertjes komen om te fotograferen. Een opleiding hebben ze hier niet voor gevolgd, maar de duizenden likes die ze straks voor de foto’s krijgen bewijzen hoe geliefd ze zijn. Samen hebben ze 275.000 volgers op Instagram. Een overzicht van deze ‘insta-famous’ reisfotografen staat nu in fotoboek Depart dat de broertjes samenstelden en vorige maand uitkwam. Vijfentwintig fotografen laten hun beste werk zien, dat gewoonlijk niet verder komt dan de social media-app. De Depart-fotografen hebben een herkenbare stijl. Op het gros van de foto’s staat een persoon met een hip mutsje of rugzakje op de top van een hoge berg naast een spiegelglad meer, omgeven door dikke mist. De locaties in Depart zijn populaire vakantiebestemmingen als de Zwitserse Alpen, IJsland, Zuid-Afrika en Australië. Ondanks de clichés inspireert Depart. Je krijgt zin om zelf op vakantie zulke foto’s te schieten. Sociale media hebben de drempel verlaagd je professioneel fotograaf te voelen, en in de gevallen van deze jongens zelfs te worden.