”Minder, minder’ zorgde voor blijvende angst’

Advocaten benadeelden eisen van Wilders bedragen variërend van een euro symbolische schadevergoeding tot vijfhonderd euro.

Geert Wilders op archiefbeeld.
Geert Wilders op archiefbeeld. Foto Bas Czerwinski/ANP

De verzekering van Geert Wilders dat hij gaat regelen dat er minder Marokkanen in Nederland komen, veroorzaakt tot op de dag van vandaag pijn en verdriet binnen de Marokkaanse gemeenschap. Marokkanen voelen zich steeds vaker ongewenst, worden bedreigd en zijn bang uiteindelijk Nederland te worden uitgezet.

Dit betoogden vier advocaten maandag voor de Haagse rechtbank tijdens de strafzaak tegen Geert Wilders die wegens haatzaaien en beledigen terecht staat. De raadslieden vertegenwoordigen in totaal vijftien van de in totaal veertig personen of organisaties die een schadeclaim tegen de leider van de PVV hebben ingediend. In totaal deden zo’n 6.500 personen aangifte tegen Wilders toen hij in maart 2014 in een Haags café aanhangers vroeg: „Willen jullie in deze stad en in Nederland meer of minder Marokkanen?’’ Het publiek riep daarop: „Minder.’’ Daarna zei Wilders: „Nah, dan gaan we dat regelen.’’

De advocaten eisen van Wilders bedragen variërend van een euro symbolische schadevergoeding tot vijfhonderd euro. Namens de Raad van Marokkaanse moskeeën Nederland vroeg advocaat Lucien Nix de rechtbank om Wilders te verplichten tot een publieke rechtzetting van zijn discriminerende uitlatingen en het maken van excuses. De personen die schade claimen van Wilders waren niet aanwezig in de rechtszaal omdat ze volgens hun raadslieden bang zijn voor de publiciteit.

Lees ook Hoe spontaan kwam Wilders met zijn ‘minder Marokkanen’?

Sluiter, die acht personen en vier organisaties bijstaat, zei dat zijn cliënten het gevoel hebben ,,als minderwaardige mensen te worden beschouwd’’ door Wilders. Een van zijn cliënten werkt achter de kassa en krijgt nu regelmatig te horen dat hij moet ‘oprotten’ naar zijn eigen land. ,,Door de uitspraken heb ik op mijn werk ervaren dat klanten niet met mij in gesprek wilden gaan en dat klanten niet bij mij wilden afrekenen.’’, zo citeerde Sluiter hem. Veel Marokkanen voelen zich volgens de advocaat sinds de omstreden uitlatingen depressief en vertonen zich liever niet in het openbaar.

Sluiter citeerde in de rechtbank een groot aantal tweets van Wilders over ‘Marokkaans tuig’, ‘islamknufelaars’ en ‘wegkijkers’. Allemaal verwijzingen naar de minder, minder uitspraken. Al die uitspraken worden door Wilders nu als ,,een soort mantra of strijdkreet’’ gebruikt en dat vergroot volgens Sluiter de schade. Door het optreden van Wilders is er volgens de advocaat sprake van ,,voortdurende kwelling’’.

Lege stoel

Wilders woont het proces niet bij. Advocaat Sluiter noemde het ,,bijzonder vervelend om voor een lege stoel je verhaal te moeten doen’’. Hij wees erop dat uitgerekend de PVV in de Tweede Kamer er voor heeft gepleit dat iemand in geval van een misdrijf verantwoording aflegt aan het slachtoffer of de nabestaanden. Volgens de PVV moet een verdachte daarom om principiële redenen verplicht aanwezig zijn op een terechtzitting. Na vijf keer wel te zijn verschenen, boycot Wilders nu de strafzaak omdat het ,,een politiek proces’’ zou zijn.

Lees ook Paul Cliteur is getuige voor Wilders

Maandagmiddag wordt op verzoek van Geert Wilders de Utrechtse hoogleraar mensenrechten Tom Zwart gehoord. Hij verwerpt de opvattingen van de PVV-leider, maar vindt dat het debat over diens meningen niet in de rechtszaal moet worden gevoerd. Woensdag beginnen de officier van justitie Wouter Bos en Sabina van der Kallen aan het requisitoir dat naar alle waarschijnlijkheid anderhalve dag gaat duren. De strafeis wordt dan donderdag bekend.