Miljarden schade door beving Nieuw-Zeeland

De schade van de aardbeving die Nieuw-Zeeland zondag trof loopt volgens premier John Key in de miljarden. Het zal maanden duren voor de schade is hersteld.

Zondagmiddag Nederlandse tijd werd Nieuw-Zeeland getroffen door een zware aardbeving, met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter, waarbij zeker twee doden vielen. Een van de slachtoffers kwam om toen een pand instortte in Kaikoura, aan de oostkust van het Zuidereiland.

Het epicentrum lag op bijna honderd kilometer ten noorden van de stad Christchurch, maar de aardbeving was ook in hoofdstad Wellington goed voelbaar. In het hele land viel stroom uit en waren er telefoonstoringen. Vooral wegen en spoorlijnen liepen schade op. Hoewel de schade in de miljarden loopt, verwachten analisten dat het financieel gezonde Nieuw-Zeeland de financiële gevolgen zal kunnen dragen.

Doordat het epicentrum in een landelijk, dunbevolkt gebied lag, richtte de aardbeving vele malen minder schade aan dan na de beving in 2011, toen in en rondom de stad Christchurch 185 mensen omkwamen en voor 28 miljard dollar schade werd gemaakt. Die aardbeving had ‘slechts’ een kracht van 6.3 op de schaal van Richter.

Nieuw-Zeeland ligt in de aardbevingsgevoelige Ring of Fire: een boog van 40.000 kilometer met vulkanen en troggen rond de Stille Oceaan. Zo’n 90 procent van alle aardbevingen in de wereld vinden plaats in deze regio. (AP, Reuters, NRC)

    • Jaap Bloembergen