Mexicaanse gouverneur verdacht van geld witwassen via Nederland

Een bedrag van 8,8 miljoen dollar zou via een Nederlandse brievenbusfirma zijn teruggevloeid naar Mexico.

Guillermo Padres Carlos Jasso/Reuters

Guillermo Padres, de ex-gouverneur van de Mexicaanse regio Sonora, wordt beschuldigd van het witwassen van geld via Nederland. Dat zegt een regionale procureur van het Mexicaanse Openbaar Ministerie in een interview met de Mexicaanse krant El Universal.

Volgens de krant zou het gaan om steekpenningen van 8,8 miljoen dollar, dat Padres witwaste via de Nederlandse brievenbusfirma Dolphinius. Het geld zou vervolgens terug zijn overgemaakt naar bedrijven van Padres en naar familieleden.

De zaak speelt al langer in Mexico, maar kwam de afgelopen dagen weer in het nieuws omdat Padres zichzelf donderdag in aanwezigheid van zijn advocaat opeens meldde bij de politie. Omdat hij eerder onvindbaar was werd er een Interpol-opsporingsverzoek uitgevaardigd. Vlak voor zijn aanhouding verklaarde hij op de radio dat hij onschuldig is, niet op de vlucht was en zijn proces met vertrouwen tegemoet ziet. De ex-gouverneur zit nu vast in Mexico-Stad.

Padres leidde de provincie Sonora, aan de grens met de VS, van 2009 tot en met 2015. De conservatieve PAN-partij, waar hij lid van was, heeft hem geschorst als partijlid. Dit weekend loofde het Mexicaanse Openbaar Ministerie een beloning uit van 730.000 dollar voor tips over een andere ex-gouverneur die gezocht wordt voor witwassen. Javier Duarte leidde de provincie Veracruz. Hij trad op 12 oktober af, maar is sindsdien onvindbaar.

    • Milo van Bokkum