Machtsstrijd binnen Tata Group is nog in volle gang

Tata

Het blijft rommelen bij Tata, India’s grootste bedrijf. Door de complexe structuur van Tata is ex-topman Cyrus Mistry is nog niet helemaal weg.

Tata Steel in IJmuiden. Foto Bloomberg / Jasper Juinen

De nieuwste slag in de leiderschapsstrijd van India’s grootste bedrijf Tata zal maandag plaatsvinden bij Tata’s autotak: Tata Motors. De vraag is: lukt het Tata Sons, de holding waar alle Tata-bedrijven onder vallen, om de grip op de verschillende bedrijfsonderdelen verder te verstevigen?

De strijd begon aan het eind van vorige maand, toen Tata-topman Cyrus Mistry plotseling werd ontslagen. De 78-jarige Ratan Tata, die vier jaar geleden met pensioen ging, neemt zijn plek tijdelijk weer in. Zijn overgrootvader is de oprichter van het concern.

Tata is met een omzet van 93 miljard euro het grootste bedrijf van India. Het heeft levert zeer uiteenlopende producten en diensten, zoals telecom, elektriciteit en frisdrank.

De complexe structuur van Tata maakt het echter ingewikkeld om Mistry helemaal kwijt te raken. De ex-topman is namelijk nog steeds bestuurslid van verschillende Tata-bedrijven, waaronder Tata Steel en Tata Motors, waarvan het bestuur deze maandag bijeen komt.

Lees ook: Ratan Tata benoemt zichzelf opnieuw tot topman van Tata

Controle over Tata Motors

Tata Motors, eigenaar van de Britse autoproducent Jaguar Land Rover en producent van India’s goedkoopste auto, de Tata Nano, draagt in belangrijke mate bij aan de winst en omzet van Tata, zegt Shriram Subramanian van beleggingsadviesbureau InGovern Research Services. Controle over de directie van Tata Motors is daarom van belang voor het Tata-concern.

Als het bestuur van Tata Motors niet besluit om Mistry te vervangen, zal Tata Sons dit moeten proberen te regelen via een aandeelhoudersvergadering. Tata Sons heeft al verschillende extra aandeelhoudersvergaderingen aangekondigd om Minstry te verwijderen als bestuurder bij onder meer Tata Chemicals.

Donderdag lukte het nog wel om Mistry te verwijderen uit het bestuur van Tata Consultancy Services, het best presterende onderdeel van het conglomeraat. Tata Sons heeft daar veel invloed: het is voor 73 procent eigenaar. Maar bij andere dochterondernemingen schommelt dat vaker rond de 30 procent. Het bestuur van Tata Steel en Tata Chemicals spra ken vrijdag nog hun steun uit voor de gevallen topman Mistry.

Lees ook het profiel van Tata Group: Bij Tata komt ‘menswaardigheid’ voor winst

Slechte prestaties

In Nederland is Tata vooral bekend als eigenaar van de Hoogovens in IJmuiden (9.000 werknemers). Tata Steel ontstond in 2006 toen Tata het Brits-Nederlandse staalconcern Corus kocht, dat enkele jaren daarvoor was ontstaan door een fusie van Koninklijke Hoogovens en British Steel.

Door de slechte prestaties in het Verenigd Koninkrijk, is Tata Steel verlieslijdend. Delen van de Britse tak staan daarom nu te koop. Voor het hoogovens- en staalbedrijf in Wales en de activiteiten in IJmuiden is Tata Steel is in gesprek met het Duitse ThyssenKrupp.

Minister Kamp (Economische Zaken, VVD) sprak vorige week de tweede man van de raad van bestuur, Koushik Chatterjee, over behoud van de werkgelegenheid van Tata Steel in Nederland.

Mistry (48) kreeg volgens Indiase media de opdracht orde te scheppen in de wirwar van meer dan honderd Tata-bedrijven.

Volgens Tata Sons is zijn abrupte vertrek het gevolg van een slechte prestaties en het verlies van onderling vertrouwen.

Ook zou Mistry de invloed van Tata Sons proberen te verminderen, en wordt hem verweten afbreuk te willen doen aan het filantropische beleid van het conglomeraat.

Tata is actief in 54 landen en exporteert naar 120 landen. Sinds 2000 heeft Tata Group wereldwijd 22 bedrijven gekocht voor in totaal 15 miljard dollar. (Reuters)

    • Geertje Tuenter