loonstrook

Jaaropgaven ASML op straat

foto ANP

Persoonlijke gegevens van enkele honderden medewerkers en oud-medewerkers van de Nederlandse chipmachinefabrikant ASML zijn vorige week online verschenen. Het gaat om jaaropgaven uit 2010, waarop onder andere adressen en burgerservicenummers te zien waren, bevestigt een woordvoerder van ASML maandag.

Het lek hangt samen met het gegevenslek van Philips, waardoor vorige week de jaaropgaven van ongeveer tweeduizend medewerkers gepubliceerd werden op de publiekelijk toegankelijke website Pastebin.com. Beide bedrijven besteden hun salarisadministratie uit aan hetzelfde bedrijf, aldus een ASML-woordvoerder. ASML benadrukt dat de gelekte gegevens binnen een dag ontdekt werden en offline zijn gehaald. De betrokken medewerkers en oud-medewerkers zijn ingelicht, hoewel het risico op misbruik volgens ASML klein is. (NRC)