Islamitische Staat

52 doden in Pakistan bij zelfmoordaanslag

Zelfmoordactie

Bij een zelfmoordaanslag in Pakistan door een aanhanger van IS zijn zaterdag zeker 52 mensen gedood en honderd gewond geraakt. De aanslag in Kuzdar, in een afgelegen gebied in het zuidwesten, illustreert de groeiende invloed van IS in Pakistan. IS heeft de afgelopen tijd radicale moslims uit Oezbekistan en teleurgestelde Talibaanstrijders geworven en werkt samen met gewelddadige sectarische groepen in Pakistan. In Kuzdar waren gelovigen de dhamal aan het uitvoeren, een bijna in trance uitgevoerde dans, toen de aanslag werd gepleegd. Het soefisme geldt als een tolerante en mystieke vorm van de islam. Deze beweging heeft miljoenen volgelingen in Pakistan, maar wordt bekritiseerd door fundamentalisten. Bij een IS-aanslag in Baluchistan werden vorig maand zestig mensen gedood. (AP, AFP)

    • Marc Leijendekker