Inspectie dreigt zorgaanbieder Cato met boete

De zorgaanbieder, die twee centra in Den Haag beheert, werd in oktober nog op een zwarte lijst geplaatst.

Ouderen in een zorgcentrum.
Ouderen in een zorgcentrum. Foto: Koen Suyk / ANP

Zorgaanbieder Cato uit Den Haag krijgt een boete, als het niet onmiddellijk aan administratieve eisen voldoet. Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) maandag bekendgemaakt. Cato heeft, ondanks eerdere waarschuwingen, de cliëntdossiers nog steeds niet op orde.

De last onder dwangsom houdt in dat Cato per week 1.000 euro moet betalen zolang de administratie niet op orde is, met een maximum van 10.000 euro. In augustus kreeg de zorgaanbieder een aanwijzing van de inspectie. In deze officiële waarschuwing stond dat de cliëntdossiers binnen zes weken aan de eisen moesten voldoen. Volgens de IGZ is dit niet gebeurd.

Lees ook: Inspectie voor de Gezondheidszorg: drie nieuwe zwakke verpleeghuizen op ‘zwarte lijst’.

Een bijgewerkt en volledig cliëntdossier is noodzakelijk voor het verlenen van goede zorg, zo zegt de IGZ:

“In de cliëntdossiers worden de wensen, behoeften, mogelijkheden en beperkingen van de cliënten genoteerd. Als de dossiers niet goed worden bijgehouden, kan dat leiden tot risico’s voor de cliëntveiligheid.”

Mocht Cato ook de last onder dwangsom niet naleven, dan kan de IGZ een hogere dwangsom of een last onder bestuursdwang opleggen.

Cato eerder al op ‘zwarte lijst’

Eind oktober werd bekend dat Cato, samen met de instellingen Avondrust uit Veenendaal en Care Residence Zonnestraal uit Hilversum, door de IGZ op een zwarte lijst is geplaatst. In juli maakte staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, PvdA) een lijst openbaar met 150 zorginstellingen die onder toezicht waren gesteld. Enkele maanden later werden 111 instellingen weer van de lijst afgehaald omdat de situatie er verbeterde.

Zorgaanbieder Cato beheert twee zorgcentra in Den Haag: Carel van den Oever en Bezuidenhout. Ook biedt Cato thuiszorg.