‘Hollands gedram’ over Piet valt slecht in Vlaanderen

Roetpiet In Vlaanderen waren al ‘roetpieten’ en slimme Piet leest bovendien domme Sint vaak de les. Dus waarom dan nog een ‘Pietenpact’?, is de reactie van Vlamingen.

Een roetpiet.
Een roetpiet. Foto Roos Koole/ANP

„Hebben jullie niks beters te doen dan het importeren van Nederlandse discussies in Vlaanderen?” Op het Brusselse kantoor van het Vlaams-Nederlandse huis deBuren moeten ze flink zijn geschrokken. Het cultuur- en debatcentrum, grotendeels gefinancierd door de Nederlandse overheid, wilde met een ‘Pietenpact’ de zwarte pieten-discussie in Vlaanderen aanzwengelen. Maak van Roetpiet de norm en vier Sinterklaas „zonder raciale stereotyperingen”, luidt de oproep van deBuren.

Het ‘Pietenpact’ werd vrijdag gepresenteerd door enkele Vlaamse onderwijskoepels, kindertelevisiezeners en een speelgoedketen.

Maar het goedbedoelde initiatief lokte de afgelopen dagen ongemeen felle reacties uit. Vooral het „Hollandse gedram” over Zwarte Piet valt slecht.

„In Vlaanderen bestond dit probleem helemaal niet”, schrijft een bezoeker van deBuren-website. ,,Zwarte piet is cultureel erfgoed, we hebben geen Nederlandse denktank nodig om dit in vraag te stellen”, schrijft een ander. „Uw subsidie moet worden geschrapt.”

Zelfs de nationale politiek boog zich over de kwestie. „Een non-issue”, aldus Bart De Wever, leider van de Vlaams-nationalisten, België’s grootste partij. Op de Vlaamse radio zei hij: „Dat probleem stelt zich niet in Vlaanderen. Het was eigenlijk vorig jaar ook al opgelost met de ‘roetpiet’. Dat is een respectvolle traditie, niemand voelt zich gekarikaturiseerd.”

Zijn partijgenoot Manuela Van Werde, in haar vrije tijd bestuurslid van deBuren, distantieert zich. „Ik voel mij gepasseerd door dit onverwachte Pietenpact.”

Twitter avatar manuelavanwerde Manuela Van Werde Als lid RvB @deBuren en @de_NVA voel ik mij gepasseerd door dit onverwachte #Pietenpact respect voor ons immaterieel #Erfgoed #Sinterklaas

Heeft deBuren zich verkeken?

„Wij gaan hier al jaren veel gezonder mee om dan jullie in Nederland”, zegt Els Keytsman, directrice van Gelijkekansencentrum Unia. „In Vlaanderen is Piet de slimme assistent die praktische oplossingen aandraagt als de domme Sint in problemen raakt.”

Het debat over racisme in Vlaanderen is er wel degelijk, zegt ze. „Racistisch beledigen gebeurt hier steeds openlijker en grover. De samenleving staat op scherp.” Maar het fenomeen Zwarte Piet speelt daarin volgens haar geen rol. „Kinderen zijn hier grootgebracht met het idee dat Piet schoorsteenzwart is.”

De intocht van de Sint in Antwerpen, afgelopen weekend, verliep feestelijk en – voor het tweede jaar op rij – met roetpieten. „Kunnen we in godsnaam stoppen met aandacht besteden aan een probleem dat er nooit een was!”, schrijft Théodomir Nsengimana, lid van de Vlaamse christen-democraten (CD&V) maandag in een opiniestuk bij De Morgen. „Als Belg van Rwandese afkomst betwist ik ten stelligste dat ‘veel Afrikanen’ dit kinderfeest racistisch vinden’.”

Intussen op de website van deBuren is de lawine aan reacties nog niet uitgeraasd. „Jullie zijn zélf racistisch”, schrijft een bezoeker. „Want volgens jullie Pietenpact kunnen mensen met een donkere huidskleur geen zwarte piet meer spelen.”