Hoe pakt het uit, de RTL-serie zonder Zwarte Piet?

Maandag begon de nieuwe Sint-serie van RTL; de eerste zonder Zwarte Piet. Hoe ziet dat eruit?

Pret en Slim, roetpieten in de nieuwe RTL-serie 'Sint & Co'.
Pret en Slim, roetpieten in de nieuwe RTL-serie 'Sint & Co'.

Terwijl het Sinterklaasjournaal alle soorten en maten pieten aanbiedt (zwart, roet, kleur, wit), begint bij RTL de eerste Sinterklaasserie zonder Zwarte Piet. Eind oktober kondigde de commerciële omroep aan om per direct en rigoureus over te stappen op roetpieten. Nu kunnen we in Sint & Co: de verdwenen sleutel zien hoe dit uitpakt.

Sint & Co is wat sprookjesachtiger en lieflijker dan het Sinterklaasjournaal; het lijkt gericht op jongere kijkers. Minder scherp, minder goede grappen. De twee leerlingpieten Pret en Slim en besluiten hun examens niet af te wachten, en gaan er zelf op uit om een cadeautje te bezorgen. Ze dwalen door een bos, terwijl ze een spoor van pepernoten achterlaten. Hans en Grietje meets Kleinduimpje. Oplettende kijkertjes herkennen in Pret en Slim de twee scholieren Meral en Elan die in de kinderserie Spangas ook een stelletje vormden.

Ondertussen ruziet in het pietenhuis de Hoofdpiet met de Meesterpiet, over het niveau van zijn leerlingen. En met keukenpiet Piet Za over de pizza’s die ze iedere dag serveert. Kan dat niet gezonder? Voor de humor moet PAS (personal Assistent tot the Sint) zorgen. Die ontwerp voor Sinterklaas een nieuw kostuum: zilver met harige franjes. Sint weigert geamuseerd. Iets te veel vernieuwing.

Roetvegen op het gezicht, in plaats van geheel zwart geschminkt, is een kleine overgang, die kinderen moeiteloos nemen. Het voelt ook als de meest logische oplossing, als je van Zwarte Piet afwil. Maar het is wel lelijker. De vreemde pruiken helpen ook niet.

Sinterklaas (Peter Faber) in 'Op weg naar Pakjesavond.

Sinterklaas (Peter Faber) in ‘Op weg naar Pakjesavond’.

Nickelodeon is al verder

Wat dat betreft is Nickelodeon al een stuk verder. Die begonnen vorig jaar de serie Op weg naar pakjesavond. Met ongeschminkte pieten – zonder meer het beste alternatief. Net als RTL heeft Nickelodeon een gemengde cast van diverse afkomst. Ook zwart, bruin en wit, maar wel de eigen kleuren.

In het eerste, sterke seizoen krijgt Sinterklaas (Peter Faber) een ongeluk, waardoor hij zijn geheugen kwijt is. De eenzame Kaatje (Esmée van Kampen) ontfermt zich over hem. Ze is heel lief voor hem, maar ook ziekelijk bezitterig. Mooie scènes tussen die twee. En een geestige verwijzing naar Stephen Kings Misery. “I’m your number one fan!”.

Vanavond begint het tweede seizoen: ‘Problemen in het Pakjeshuis’, waarin een sabotagepiet infiltreert om Sinterklaasavond in het water te laten vallen.

Zowel bij RTL als Nickelodeon zijn de scènes in het Pietenhuis veel slechter dan die daarbuiten. Hoe zou dat komen? Misschien omdat clownerie moeilijker is dan drama.