Grote drugszaak kan einde Satudarah worden

Motorclub In de rechtbank in Breda begint maandag een grote rechtszaak tegen maar liefst veertien personen, onder wie veel leden van Satudarah.

Leden van motorclub Satudarah arriveren op de motor bij het Ketelhuis voor de première van de documentaire Satudarah One Blood. Foto Marco de Swart/ ANP KIPPA

Gaat het gedrag van haar eigen leiders motorclub Satudarah de kop kosten? Een grote rechtszaak die deze maandag in Breda start, draait niet alleen om georganiseerde drugshandel waarvan de verdachten worden beschuldigd. Het imago en criminele karakter van de hele motorclub Satudarah staan op het spel.

Twee verdachten in de zaak zijn namelijk de twee hoogste leiders van Satudarah: de van oorsprong Molukse broers Angelo en Xanterra M. In totaal staan veertien verdachten terecht waar twaalf zittingsdagen voor zijn uitgetrokken.

Een aantal verdachten werd in 2011 gearresteerd tegelijk met de doorzoeking van hun woningen, loodsen, garageboxen, bedrijven en clubhuis van Satudarah in Tilburg. Daarbij werden grote partijen drugs en een raketwerper aangetroffen en in beslag genomen.

Ook werden diverse mensen gearresteerd in Breda, Tilburg, Dongen, Eindhoven en Weert. Een van de aanhoudingen was spectaculair: een arrestatieteam rekende een destijds 34-jarige man in op de A2, ter hoogte van Vianen, geassisteerd door een helikopter.

Dat de verdachten nu pas voor de rechter verschijnen, komt doordat rechtshulpverzoeken aan het buitenland veel tijd in beslag hebben genomen, laat het Openbaar Ministerie (OM) weten.

Lees het interview met de twee leiders van Satudarah: ‘Ik ga niet iedereen met een strafblad wegsturen’

Centraal in de zaak staat een groep rond motorclubleider Angelo M. die in synthetische drugs zou handelen. De groep bestaat grotendeels uit leden van Satudarah. De grondstof voor de drugs werd volgens het OM geleverd door een groep Litouwers, die ook terecht staan.

Het onderzoek ‘Akutan’ startte na tips die de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) in 2010 ontving, schreef misdaadblad Panorama vorige week.

Een informant onthulde aan de CIE welke personen bij de productie van de drugs betrokken waren en waar hun drugslab was gevestigd.

Het proces richt zich niet op het lidmaatschap van Satudarah, maar van een criminele organisatie waar ook niet-leden van de motorclub aan deelnamen. Toch zou een veroordeling van de Satudarah-leiders justitie in een later stadium kunnen helpen bij het laten verbieden van de gehele motorclub. Daarvoor moet een verband worden aangetoond tussen strafbare feiten van individuele leden en de vereniging. De kans dat de rechter instemt met een verbod wordt groter wanneer blijkt dat de leiding van de club samen met haar leden criminele feiten pleegt.

Justitie zal in de Satudarah-zaak daarom proberen aan te tonen dat de motorclub een rol speelde in de samenwerking tussen de verdachten. Volgens een woordvoerder van het OM kwam die samenwerking „mede voort uit de relatie die ze hebben opgebouwd via de vereniging”. Over twee weken maakt het OM haar strafeis bekend.

Lees ook Satudarah: last van harde aanpak politie
    • Andreas Kouwenhoven