EU voegt zeventien Syrische ministers toe aan sanctielijst

Ook de gouverneur van de centrale bank is op de zwarte lijst gezet. Hun Europese tegoeden worden bevroren.

Op de sanctielijst van de EU staan namen van mensen die de Syrische president Assad steunen.
Op de sanctielijst van de EU staan namen van mensen die de Syrische president Assad steunen. Foto: AP

De Europese Unie heeft zeventien Syrische ministers en de gouverneur van de centrale bank van Syrië toegevoegd aan de Europese sanctielijst. Dat hebben de 28 EU-lidstaten maandag besloten tijdens een vergadering van de Raad van de Europese Unie, ook wel de Raad van Ministers genoemd.

De Europese sanctielijst is een lijst met daarop personen die niet welkom zijn in de EU en wiens Europese tegoeden zijn bevroren. De ministers en gouverneur zijn aan de lijst toegevoegd vanwege het steunen van een regime dat “verantwoordelijk is voor de gewelddadige onderdrukking van de burgerbevolking in Syrië”.

234 personen op zwarte lijst

De achttien nieuwe namen brengen het totaal op 234 personen. Daarnaast zijn de Europese tegoeden van 69 Syrische instellingen en de centrale bank bevroren. Ook is er een olie-embargo van kracht en gelden er beperkingen met betrekking tot bepaalde investeringen en de export van apparatuur en technologie die door het regime kan worden gebruikt bij het onderdrukken van de bevolking. Voorbeelden hiervan zijn onder meer technologische ontwikkelingen waarmee communicatie via telefoon en internet kan worden getapt. De maatregelen werden afgelopen mei verlengd tot juni 2017.

Eind oktober werden nog tien namen door de EU toegevoegd aan de zwarte lijst. Dit waren vooral hoge Syrische militaire functionarissen.