Erfopvolging geldt ook voor politici

De wandelgangen

Oude dynastieën komen met nieuwe Kamer-kandidaten.

Familie Marijnissen

wandelgangen

Is behalve het koningshuis de politiek dan toch genetisch bepaald? Op de kandidatenlijsten voor de komende Tweede Kamerverkiezingen staan weer vertrouwde familienamen. Het meest tot de verbeelding sprekende voorbeeld van een dynastie is Lilian Marijnissen, dochter van Jan, die vanuit het niets op de derde plaats van de SP is gezet. Zij is tevens de dochter van Mari-Anne die als wethouder van de SP is Oss actief was. Door en door SP dus.

Familie Heerma

Pieter Heerma staat bij het CDA op de zevende plaats. Hij is de zoon van Enneüs die van 1994 tot 1997 CDA-fractievoorzitter. Pieter belandde in 2012 op plaats 11 en heeft dus promotie gemaakt. Ook een andere bekende naam uit de christendemocratie is geprolongeerd: Hanke Bruins Slot. Zij kwam in 2010 voor het eerst in de Kamer en staat nu op plek 9. Heel ver is zij familie van Sieuwert Bruins Slot die van 1956 tot 1963 de fractie van de ARP leidde.

Familie Bolkestein

Nauwer is de band tussen Martijn Bolkestein, nummer 50 op de VVD-lijst, en oud-partijleider Frits Bolkestein: hij is een volle neef. Oom Frits had ook familie in de politiek, zijn grootvader was minister van Onderwijs. Zekerder van een plaats in de Kamer is Pieter Duisenberg, zoon van Wim, PvdA-polticus ten tijde van het kabinet-Den Uyl. De afgelopen vier jaar zat hij ook al in de VVD-bankjes. En dan is er nog als hoog geplaatste binnenkomer: Sophie Hermans, dochter van Loek, die een lange carrière in de partij had.

Familie Glastra van Loon

Bij D66 staat Jan Glastra van Loon op plaats 44. De wethouder uit Bernheze is een neef van oud staatssecretaris en D66-partijvoorzitter Jan Glastra van Loon. Op dezelfde lijst Bert Terlouw. Héél verre familie van oud-partijleider Jan. Maar, zegt hij, die naam is goed voor de bekendheid.

    • Mark Kranenburg