Erdogan wil lidmaatschap EU per referendum voorleggen

De Turkse president Erdogan wil de Turkse kiezer per referendum laten beslissen over lidmaatschap van de Europese Unie. Dat zei hij maandag tijdens een tv-toespraak. Ook zei hij herinvoering van de doodstraf te zullen goedkeuren, als het parlement daarover een wet zou aannemen. De doodstraf zou onderdeel kunnen worden van het referendum. Voor de Europese Unie betekent invoering van de doodstraf het einde van de gesprekken over toetreding.

De opmerkingen van Erdogan zijn een nieuwe stap in de discussie over de onderhandelingen tussen de EU en Turkije. Vorige week beschuldigden Turkije en de EU elkaar nog van het bewust vertragen van het proces. Erdogan zei dat de EU snel met een beslissing moest komen in plaats van steeds te dreigen de onderhandelingen te herzien. De EU zei dat het tijd is „dat Ankara ons vertelt wat het echt wil”.

De lidstaten zijn sterk verdeeld over hoe de EU met Turkije moet omgaan sinds de politieke situatie in het land sterk is veranderd na de mislukte staatsgreep in juli.

Vanuit de EU is er veel kritiek op het optreden van Erdogan na de coup. Vorige week woensdag publiceerde de Europese Commissie in een voortgangsrapport een vernietigende kritiek op de Turkse omgang met mensenrechten. Er werd gesproken over een „serieuze achteruitgang van de rechtstaat” sinds de mislukte staatsgreep deze zomer. Sindsdien heeft Turkije 110.000 mensen, onder wie soldaten, rechters en leraren, geschorst of opgepakt. (Reuters)

    • Auteur Onbekend