Erdogan overweegt EU-lidmaatschap voor te leggen aan het volk

Erdogan zei ook dat het herinvoeren van de doodstraf onderdeel van het referendum zou kunnen worden.

Foto: Murat Cetinmuhurdar / AP

De Turkse president Tayyip Erdogan heeft volgens Reuters maandag tijdens een televisietoespraak gezegd dat hij bereid is het EU-lidmaatschap in een referendum voor te leggen aan het volk.

Ook zei hij het herinvoeren van de doodstraf goed te keuren, als het parlement daarover een wet zou aannemen. Het invoeren van de doodstraf zou volgens hem ook onderdeel kunnen worden van het referendum. De Europese ministers van Buitenlandse Zaken hebben al aangegeven dat het opnieuw invoeren van de doodstraf het einde zou betekenen van onderhandelingen over EU-lidmaatschap.

De opmerkingen van Erdogan zijn een nieuwe stap in de discussie tussen de EU en Turkije over de onderhandelingen. Vorige week beschuldigden Turkije en de EU elkaar nog van het bewust vertragen van het proces. Erdogan zei dat de EU snel met een beslissing moest komen in plaats van steeds te dreigen de onderhandelingen te herzien. De EU zei dat het tijd is “dat Ankara ons vertelt wat het echt wil.”

Verdeeld

Ondertussen kwamen maandag de ministers van Buitenlandse Zaken bijeen om onder andere te praten over de onderhandelingen met Turkije. De lidstaten zijn sterk verdeeld over hoe de EU met Turkije moet omgaan sinds de politieke situatie in het land sterk is veranderd na de mislukte staatsgreep in juli.

Vanuit de EU is er veel kritiek op het optreden van Erdogan na de coup. Vorige week woensdag publiceerde de Europese Commissie in een voortgangsrapport een vernietigende kritiek op de Turkse omgang met mensenrechten. Er werd gesproken over een “serieuze achteruitgang van de rechtstaat” sinds de mislukte staatsgreep deze zomer. Sindsdien heeft Turkije 110.000 mensen, onder wie soldaten, rechters en leraren, geschorst of opgepakt. Ook heeft Turkije journalisten opgepakt en kranten gesloten.

    • Belia Heilbron