Maatregelen tegen vogelgriep vanaf maandag aangescherpt

Zo mogen stallen niet door buitenstaanders worden bezocht en moeten kinderboerderijen bezoekers beschermen.

Kippen in een stal bij een pluimveebedrijf.
Kippen in een stal bij een pluimveebedrijf. Foto: Vincent Jannink / ANP

Staatssecretaris Martijn van Dam (PvdA, Economische Zaken) heeft de maatregelen om de verspreiding van vogelgriep tegen te gaan aangescherpt. Dat meldt het ministerie. Zo mogen stallen met pluimvee vanaf maandag niet langer door buitenstaanders worden bezocht en moeten kinderboerderijen en dierentuinen ervoor zorgen dat bezoekers niet in contact komen met de gehouden vogels.

Ook mogen watervogels en sierpluimvee voorlopig niet worden tentoongesteld. Daarnaast is er een verbod ingesteld op de jacht op watervogels en op jachtactiviteiten waarbij watervogels verstoord worden.

Maatregelen ‘uit voorzorg’

Het ministerie zegt de maatregelen “uit voorzorg” aan te scherpen vanwege de uitbraak van het vogelgriepvirus H5N8 bij pluimveebedrijven in Hongarije, Duitsland en Oostenrijk. In die landen werden vogels geruimd en werd een vervoersverbod ingesteld. Het ministerie meldt dat uit analyse van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit is gebleken dat er “geen risicovolle transporten vanuit deze regio’s naar Nederland hebben plaatsgevonden”. Ook Denemarken, Polen en Kroatië kampen met het probleem.

Eerder deze week werd dezelfde, voor dieren zeer besmettelijke variant van vogelgriep, gevonden bij dode kuifeenden en futen bij Monnickendam. Ook in het recreatiepark Plaswijckpark in Rotterdam werd bij een aantal watervogels het type H5N8 vastgesteld.

Ophok- en afschermplicht

Afgelopen woensdag werd al voor heel Nederland een ophok- en afschermplicht ingesteld voor alle bedrijven die vogels houden die bestemd zijn voor de productie van vlees, eieren of andere producten.

Daarnaast heeft staatssecretaris Van Dam het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam gevraagd om dit najaar een aantal soorten wilde watervogels extra in de gaten te houden. Op die manier wordt getracht meer inzicht te krijgen in de verspreiding van het H5N8-virus.