Dreigingsanalyse

‘Deze verkiezingstijd meer kans op radicaal geweld’

De verkiezingscampagne biedt „een hoger risico” van geweld door „een eenling”. Het „gepolariseerde klimaat” rond de islam, de EU, integratie en vluchtelingen vergroot de kans op geweld in verkiezingstijd. Dat kan zowel van jihadisten komen, als van extreem-rechts of extreem-links. Dat schrijft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in het vandaag verschenen Dreigingsbeeld Terrorisme. Het dreigingsniveau blijft substantieel. Dat wil zeggen dat een aanslag voorstelbaar is, maar dat er geen concrete signalen zijn.

Recente politie-invallen in enkele salafistische moskeeën worden in radicale kring „geframed” als aanwijzing voor de groei van een islam-vijandig klimaat in Nederland, aldus de NCTV. Ook de bijdrage aan de oorlog tegen IS, maakt Nederland in de ogen van jihadisten een legitiem doelwit.

Verder waarschuwt de NCTV dat de dreiging van aanslagen toeneemt nu het kalifaat van IS instort. Terugkerende Nederlandse strijders (ongeveer 170) vormen een risico.

Hoewel extreem-rechts minder de wind in de zeilen heeft nu de instroom van vluchtelingen sterk is gedaald, waarschuwt de NCTV vooral voor het gevaar van burgerwachten, zoals aanhangers van de (oorspronkelijk Finse) groep Soldiers of Odin. (NRC)

    • Kees Versteegh