‘Dit valt alleen nog te vergelijken met Ayrton Senna’

Formule 1

Aan superlatieven geen gebrek gisteren in de paddock van het circuit van Interlagos. Max Verstappen was „ absoluut meedogenloos”.

Voor bezonken analyses is er in de paddock even geen ruimte. Ook de kenners komen niet verder dan superlatieven om de indrukwekkende show van Max Verstappen te recenseren.

Hoe vat je ook zoveel talent in hemelsnaam treffend samen? Moeilijk, dan maar grote voorbeelden uit het verleden als metafoor: Ayrton Senna, Michel Schumacher die net als Verstappen epische races in de regen reden. Senna in 1982 in Monaco, nee Schumacher in 1996 in Spanje, of misschien toch beter Senna in 1993 op Donington.

Red Bull-nestor dr. Helmut Marko moet vooral aan die laatste race denken. Senna startte in de regen als vijfde, reed direct de snelste ronde en knalde door de pitstraat omdat dat het snelste ging. Al na de eerste ronde reed de Braziliaan op kop. „De manier waarop Max door het veld ging, was ongelooflijk. Dit valt alleen nog te vergelijken met Ayrton Senna op Donington”, zegt Marko tegen Auto und Motorsport.

Het was Marko die Verstappen dit jaar promoveerde van talententeam Toro Rosso naar het grote Red Bull, te koste van de Rus Danill Kvyat.

Ook Red Bull-teambaas Christian Horner is verbluft. „,Ik denk eerlijk gezegd dat dit een van beste optredens was die ik ooit heb gezien in de Formule 1”, oordeelt de Brit op motorsport.com.

Horner geeft toe dat Red Bull een gok nam door Verstappen naar binnen te roepen voor intermediates. „Op dat moment in de race leek ons dat het beste, want teamgenoot Daniel Ricciardo had ze ook en hij was snel. Het gaf ons het idee dat we met deze zet de race zelfs konden winnen”, lichtte Horner toe. „Het ging echter weer harder regenen, dus wij riepen Max weer naar binnen en gaven hem op zijn regenbanden een lastige opgave. De manier waarop hij die laatste vijftien ronden reed was verbazingwekkend. Hij was absoluut meedogenloos in behoorlijk gevaarlijke omstandigheden en je zag dat hij zijn ervaring van het karten gebruikte in zoeken naar de juiste lijnen.”

Mercedes-teamchef Toto Wolff, die voor de race met vader Jos Verstappen had gebeld om hem subtiel te wijzen op de risico’s van Max’ rijstijl voor de kampioensstrijd van zijn eigen coureurs, is vol lof over de negentienjarige Limburger. In een ontmoeting met vader Jos Verstappen zegt hij volgens de laatste: „Wij racen voor het kampioenschap, maar vandaag was het de Verstappenshow.”

Jos zelf is al niet minder lovend over zijn zoon. „Ik heb hem veel races zien rijden, maar vandaag was het ongelooflijk. Ik heeft zichzelf vandaag een enorme dienst bewezen”, aldus Verstappen tegenover Sky Sports.

Verstappen blinkt in Brazilië opnieuw uit met gedurfde inhaalacties. Nico Rosberg, Kimi Raikkonen (die uitvalt na een stevige crash), Nico Hülkenberg, Valtteri Bottas en uiteindelijk Sergio Pérez – een voor een moeten ze er aan geloven. In de laatste vijftien ronden, na zijn wissel naar regenbanden, passeert hij meer dan de helft van het rennersveld en finisht hij op het podium.

Niet alleen zijn inhaalacties maken indruk, maar ook zijn stuurmanskunst als hij halverwege de race in een halve spin terechtkomt en tegen de muur dreigt te knallen. Max corrigeert en slaat en passant een aanval van Rosberg af.

„Na de tweede herstart wist ik Nico Rosberg in te halen, maar kort daarna had ik een angstig moment. Al mijn wielen blokkeerden”, zegt de Limburger na afloop . „Ik hield mijn auto op de baan. Laat ik zeggen dat het 50 procent kunde was en 50 procent geluk.”

    • Harry Meijer