Denk wil inkomensverschillen verkleinen en racisme bestrijden

Politiek

Denk wil gratis OV voor armen en minder hoge topsalarissen.

Partijleider Tunahan Kuzu maandag bij de presentatie van het verkiezingsprogramma van Denk in Rotterdam. Rechts van hem kandidaat-Kamerlid Sylvana Simons. Foto ANP / Arie Kievit

Arme kinderen krijgen een gratis fiets, als het aan de politieke beweging Denk ligt. Die partij – van de ex-PvdA-Tweede Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk – wil ook dat ouderen en mensen met een laag inkomen gratis met trein en bus kunnen reizen. Kinderbijslag zou in de plannen van Denk alleen nog worden uitgekeerd aan ouders die minder verdienen dan 75.000 euro per jaar.

In het verkiezingsprogramma dat Denk deze maandag presenteerde, staat ook dat de huren voor mensen met weinig geld minder hard stijgen en dat zíj de schoolboeken voor hun kinderen nog wel voor niets krijgen, maar mensen met méér geld niet.

Nederlanders met meer dan een miljoen euro aan vermogen gaan ook 10 procent meer belasting betalen als Denk het mag beslissen, en de partij wil ook dat er een extra werkgeversheffing komt van 16 procent op het deel van de salarissen dat boven de 150.000 euro uitgaat – om hoge salarissen te ontmoedigen.

Kuzu haalde op maandagmiddag, bij de presentatie van het programma uit naar PVV-leider Geert Wilders: ,,Elke keer wordt de bodem van de beschaving verder naar beneden geduwd.” En naar vicepremier en PvdA lijsttrekkerskandidaat Lodewijk Asscher: ,,Hij is kampioen in het meten met twee maten. Eerst haalt hij mensen door het slijk en daarna komt hij met een uitgestoken hand.”

Focus op discriminatie en racisme

Zeker de helft van het verkiezingsprogramma is zo: links. Verder gaat het vooral over discriminatie en racisme. Denk wil met ‘loksollicitaties’ blootleggen welke werkgevers onderscheid maken in afkomst.

Wie zich schuldig maakt aan discriminatie, zou een ‘contacttaakstraf’ moeten krijgen: de overtreder wordt dan verplicht in contact gebracht met de bevolkingsgroepen die hij of zij discrimineert. Men zou ook een ‘Educatieve Maatregel Discriminatie’ opgelegd kunnen krijgen, met echte lessen. „Zodat racisten hun leven kunnen beteren”, aldus het partijprogramma.

Denk wil al heel lang dat er een racismeregister komt: wie daarin staat, zou geen baan meer kunnen krijgen bij de overheid. De partij wil ook ‘racismepolitie’: duizend agenten zouden moeten worden opgeleid als discriminatie-experts. En, niet heel verrassend, Denk wil af van de „racistische elementen” van Zwarte Piet.

Straten en bruggen ‘dekoloniseren’

Het koloniale verleden is voor Denk een belangrijke kwestie: de partij wil dat Nederland met excuses komt voor de slavernij, dat de banden met Indonesië en Suriname worden versterkt en dat namen van straten, bruggen en tunnels zouden moeten worden „gedekoloniseerd”. „De Coentunnel”, staat er, „is vernoemd naar de wrede kolonisator Jan Pieterszoon Coen.”

Wat verder opvalt, is de manier waarop Denk kindermisbruikers wil straffen: die zouden chemisch gecastreerd moeten worden. En wie kinderporno bezit, mag van de partij niet wegkomen met een taakstraf.

Denk blijft voorstander van het invoeren van een eed voor journalisten, “om ervoor te zorgen dat basale journalistieke principes worden toegepast”. Verder wil de partij lokale media subsidiëren.

    • Petra de Koning