De psychologie van je ringtone en van andere geluidjes

Wat is het verhaal achter de Nokia-ringtone? Welk akkoord hoor je bij het opstarten van je Apple en waarom? Deze video legt het uit.

Screenshot uit de video The Wire video

Ze zijn overal om ons heen, de hele dag door, maar bijna niemand staat er nog bij stil: de elektronische geluidjes die de afgelopen decennia hun intrede hebben gedaan in ons leven. Denk aan de Nokia-ringtone, de iPhone Marimba-wekker, het Intel-opstartgeluid, en vele anderen die we onmiddellijk herkennen.

De geluiden lijken op het eerste gezicht simpel, maar dat er een hele wereld achter zit laat tech-site The Wire zien in deze video. Het medium liet twee sonic branding experts los op alle geluidjes. Zij weten met humor te vertellen over de verschillende aspecten van geluidsontwerpen en de psychologie die er soms achter zit.

Want wie wist er bijvoorbeeld dat de Apple-Marimba alleen tonen gebruikt die mensen ook kunnen produceren, zodat je aandacht erbij blijft? En dat er een woord is voor het elektronisch reproduceren van geluiden uit de ‘echte’ wereld (zoals het propje als je op een Mac iets naar ‘Trash’ sleept)? Of dat het geluid van je opstartende Windows PC een C-akkoord is, omdat we daar als mens het meest aan gewend zijn? En welke componist heeft de Nokia-ringtone bedacht?

Interessant is ook dat de soundscapes in de video geïllustreerd worden, waardoor de verschillen tussen de geluiden nog duidelijker worden. Ook is zo te zien hoe snel ze zich opbouwen en weer afbouwen. Maar het leukste aan de video is misschien wel het enorme feest der herkenning: het blijft een spel om te kijken of je het geluid herkent. Dat lukt waarschijnlijk vaker dan je denkt. Maar daar zijn ze dan ook voor ontworpen.

    • Milo van Bokkum