De opvolger van Daalmeijer komt uit de regio

De nieuwe voorzitter van de Raad voor Cultuur, Marijke van Hees, woont in Enschede, een stad die hard getroffen werd door de cultuurbezuinigingen in 2011.

Foto Linkedin

De nieuwe voorzitter van de Raad voor Cultuur woont niet in Amsterdam. Ze woont niet eens in de Randstad. Marijke van Hees (55) komt uit Enschede.

En misschien, denkt ze zelf, is het daar wel aan te danken dat ze in 2014 lid werd van het belangrijkste adviesorgaan van het kabinet voor kunst en cultuur, waar ze nu dus al twee jaar in zit („Ik weet denk ik intussen wel waar we het over hebben”) en waarvan ze vanaf dinsdag voorzitter is.

Juist Enschede werd in 2011 hard getroffen door de cultuurbezuinigingen van toenmalig staatssecretaris Halbe Zijlstra – net toen Marijke van Hees, zelfstandig ondernemer en voormalig PvdA-voorzitter, wethouder voor cultuur was geworden. Rijksmuseum Twenthe, Orkest van het Oosten, Nationale Reisopera: miljoenen moesten ze inleveren.

Hard inzetten voor kunst en cultuur

Van Hees, wethouder van 2010 tot 2014, schreef e-mails, sloot zich aan bij protesten, lobbyde in Den Haag, liet kortom van zich horen. „Ik viel denk ik op als een bestuurder die zich hard inzette voor het behoud van kunst en cultuur.”

Waar komt haar belangstelling vandaan? „Ik heb altijd affiniteit gehad met mensen die bezig zijn met kunst en cultuur. Dat ik als wethouder behalve economie, financiën en het stadscentrum ook cultuur in portefeuille wilde hebben, was omdat al die zaken verband houden met elkaar. Wat is de betekenis van cultuur voor de leefbaarheid van de stad, hoe werkt dat en wat speelt er dan: daar gaat het om.”

Kun je zeggen dat ze de bezuinigingen op cultuur aan den lijve heeft ondervonden? „Nee, dat vind ik niet. Ik was bestuurder. Maar ik heb me wel geïdentificeerd met het belang van kunst en cultuur. Creatieve mensen, wat zij doen, en wat zij maken, dat vormt het cement van een samenleving.”

Voorzitter voor het hele land

Zelf bezoekt ze vooral musea, meer dan dat ze naar voorstellingen gaat, al is dat wel aan het veranderen. „Ik had het door de week altijd druk met werk en kinderen. Een museum is dan makkelijker hè, daar kun je even tussendoor naar toe.” En verder? „In muziek ben ik een alleseter, ik hou zowel van klassiek als van pop. En ik ga graag naar filmfestivals.”

Wordt ze een voorzitter die zich gaat inzetten voor de regio? „Haha, nee, ik word een voorzitter voor het hele land.”

Al zal de komende tijd de rol van de regio’s wel belangrijk worden. „De verwachting bij mensen is dat er dingen gaan veranderen, dat het weer beter gaat worden. Maar de marges zijn klein, ben ik bang. Als raad beginnen we straks met inhoudelijke adviezen over de rol van de stedelijke regio’s en de verschillende onderdelen van de cultuursector: wat willen we, hoe willen we dat. En dan zoeken we naar mogelijkheden om samen te werken, zonder ons meteen blind te staren op wie precies wat financiert. Dat komt daarna.”

    • Gretha Pama