Communicatieprobleem

Ombudsman onderzoekt klachten over buitengewoon opsporingsambtenaren

De Nationale ombudsman is maandag begonnen met een onderzoek naar burgerklachten over buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s). Uit onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut blijkt dat boa’s beter moeten worden getraind in hun communicatie met burgers. Die ervaren regelmatig misverstanden of conflicten met opsporingsambtenaren. Boa’s worden ingezet voor handhaving, toezicht en opsporing van strafbare feiten. Onder boa’s vallen onder meer stadswachten, tramconducteurs en boswachters. Het aantal opsporingsambtenaren is sterk toegenomen tot 23.500 mensen. Dat is deels gevolg van bezuinigingen bij de politie, waarbij een deel van de politietaken is overgenomen door boa’s. De ombudsman verwacht in februari 2017 het onderzoek te kunnen afronden. (NRC)