Celstraf voor Sven K. vanwege grote ‘DdoS-aanval’

De Amsterdammer (39) nam met enkele anderen in 2013 het bedrijf Spamhaus onder vuur. Hij kreeg 240 dagen gevangenis, waarvan 185 voorwaardelijk.

Computerdata op het scherm van een laptop.
Computerdata op het scherm van een laptop. Foto Koen van Weel/ ANP

De rechtbank in Rotterdam heeft Sven K. maandag veroordeeld tot een celstraf van 240 dagen, waarvan 185 dagen voorwaardelijk. De 39-jarige man uit Amsterdam voerde in 2013 een grote DDoS-aanval uit op het netwerk van het bedrijf Spamhaus. Doordat hij echter al 55 dagen heeft vastgezeten, hoeft hij niet opnieuw de gevangenis in.

K. richtte zijn aanval bewust op het Amerikaanse Spamhaus, waar anti-spamdatabases worden beheerd. Onder de naam Cb3rob verleende hij met provider Cyberbunker diensten aan spammers en websites met gratis muziek en films. Spamhaus blokkeerde klanten van Cyberbunker, waarna K. als tegenactie samen met enkele anderen één van de grootste aanvallen ooit uitvoerde op het Amerikaanse bedrijf. Hij werd uiteindelijk in 2013 in Spanje opgepakt met een bus vol geprepareerde computers en antennes.

Bij de strafmotivatie maandag liet de Rotterdamse rechtbank volgens persbureau ANP meewegen dat K. lang heeft moeten wachten op zijn proces en vonnis. De officier van justitie eiste eerder 365 dagen cel, waarvan 310 dagen voorwaardelijk. K. heeft “meer hinder dan schade veroorzaakt”, stelde de rechter. “Er is niets blijvend kapot.”

DdoS-aanvallen

Wel bracht de hacker “het goed functioneren van het internet in gevaar en daarmee de belangen van een groot aantal particulieren, bedrijven en instellingen”. Bij DDoS-aanvallen worden websites binnen korte tijd bestookt met grote hoeveelheden data. Ze kunnen vervolgens de druk tijdelijk niet aan en bezwijken, waardoor ze enige tijd niet bereikbaar zijn.

K. maakte gebruik van zogeheten DNS-reflectie, schreef NRC-redacteur Marc Hijink destijds:

“Niet alleen Spamhaus, maar ook de bovenliggende infrastructuren, tot aan de Londense Internet Exchange aan toe, werden onder vuur genomen.”

Lees ook: Cb3rob, enfant terrible van het vrije internet