Analyse NCTV

‘Huidige polarisatie vergroot kans op gewelddaad in verkiezingstijd’

Door het gepolariseerde klimaat in Nederland is er een grotere kans op een gewelddaad tijdens verkiezingstijd. Die kans komt daarbij vooral van extreem-linkse en extreem-rechtse eenlingen, stelt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof in het maandag gepubiceerde Dreigingsbeeld Terrorisme. De polarisatie over thema’s als de EU, de islam, asiel en integratie zou volgens Schoof kunnen toenemen in de aanloop naar de verkiezingen van maart. Extreem-rechts heeft volgens de NCTV minder gelegenheid tot actie, omdat er minder asielzoekers komen. Dat zou echter niet betekenen dat „de afkeer van vluchtelingen en moslims daadwerkelijk is verdwenen”. Ook zijn er veel burgerwachten met extreem-rechtse achtergrond. (NRC)

    • Auteur Onbekend