2016 zeer waarschijnlijk warmste jaar ooit

Wereldwijd lagen de temperaturen van januari tot september van 2016 ongeveer 0,88 graden boven het langjarige gemiddelde van de periode 1961-1991.

Droogte in Californië. Foto: Rich Pedroncelli / AP

Het jaar 2016 gaat met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de boeken in als het warmste jaar ooit. De aan de Verenigde Naties verbonden Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) maakte maandag resultaten bekend waaruit blijkt dat de gemiddelde temperatuur op wereldniveau dit jaar 1,2 graden boven pre-industrieel niveau ligt. 2016 wordt daarmee vrijwel zeker het warmste jaar ooit, nadat 2015 en 2014 dat ook al waren.

Wereldwijd lagen de temperaturen van januari tot september van 2016 ongeveer 0,88 graden boven het langjarige gemiddelde van de periode 1961-1991. De eerste maanden van 2016 waren extra warm door een sterke El Niño, maar nog altijd draagt de verhoogde concentratie van CO2 in de atmosfeer volgens het WMO het meest bij aan de opwarming. 16 van de 17 warmste jaren vonden in deze eeuw plaats.

In het Klimaatakkoord van Parijs spraken vorig jaar landen wereldwijd af de temperatuurstijging ten opzichte van het pre-industriële tijdperk onder de 2 graden Celsius te houden, en te streven naar een stijging van 1,5 graden. Nu 2016 reeds 1,2 temperatuurstijging heeft komt dat tweede cijfer in zicht.

In een verklaring zegt de WMO te verwachten dat de frequentie en de impact van extreem weer de komende nog verder zal stijgen. “Hittegolven en overstromingen die normaal maar eens in iemands leven voorkomen, zullen we vaker zien. De stijging van de zeespiegel heeft de blootstelling verhoogd aan stormvloeden die samenhangen met tropische cyclonen.”

De nieuwe cijfers werden bekend werden gemaakt op de klimaatconferentie die op dit moment plaats vind in de Marokkaanse stad Marrakech. Die conferentie wordt overschaduwd door berichten dat de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump de Verenigde Staten zo snel mogelijk terug wil trekken uit de klimaatafspraken.

Lees ook: Kan Trump zomaar af van het klimaatakkoord van Parijs?
    • Clara van de Wiel