Zuid-Koreaanse president Park wordt deze week ondervraagd

Park Geun-hye wordt ervan verdacht een vertrouweling, Choi Soon-sil, toegang te hebben gegeven tot vertrouwelijke overheidsdocumenten.

Foto: Lee Jin-man / AP

De Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye zal naar alle waarschijnlijkheid komende week door justitie verhoord worden, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap zondag. Aanklagers willen Park dinsdag of woensdag ondervragen over een lopend corruptieschandaal. Zij wachten nog op een officiële reactie.

Park Geun-hye wordt ervan verdacht een vertrouweling, Choi Soon-sil, toegang te hebben gegeven tot vertrouwelijke overheidsdocumenten. Choi zou haar speeches hebben geredigeerd en met haar presidentiële connecties bedrijven onder druk hebben gezet om miljoenen te doneren aan een aantal stichtingen die zij beheert. Choi Soon-sil werd op 3 november opgepakt.

Lees ook: Zuid-Koreanen willen af van ‘leugenachtige’ president Park

Het zou voor het eerst zijn dat een Zuid-Koreaans staatshoofd door justitie verhoord wordt. De wet staat niet toe dat de president in functie wordt vervolgd. Park heeft nog vijftien maanden te gaan. Mocht zij haar ambt eerder neerleggen, moeten verkiezingen binnen zestig dagen plaatsvinden.

Zaterdag gingen in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul tienduizenden mensen de straat op om het aftreden van Park te eisen.

Lees ook: Massaal protest tegen president Zuid-Korea

Dinsdag werden in Zuid-Korea in verband met dit schandaal ook al invallen gedaan bij elektronicafabrikant Samsung. Mogelijk zou het bedrijf illegaal financiële steun hebben verleend aan Choi.