Voorzitter Raad voor Cultuur: ‘Miljoenen nodig voor cultuur-zzp’ers’

Volgens vertrekkend voorzitter Joop Daalmeijer van de Raad voor Cultuur moeten de cultuursubsidies omhoog, als culturele instellingen zzp’ers fatsoenlijk willen betalen. Dat zegt hij in een interview met NRC.

Olaf Kraak/ANP

Als culturele instellingen kunstenaars, acteurs, musici en andere zzp’ers fatsoenlijk moeten betalen, moeten de cultuursubsidies omhoog. Dat stelt vertrekkend voorzitter Joop Daalmeijer van de Raad voor Cultuur. Volgens hem moeten muziek-, dans- en toneelgezelschappen zzp’ers netjes volgens de cao gaan betalen en ook nog geld geven zodat ze sociale lasten en pensioenpremie kunnen afdragen.

„Je kunt het niet maken om mensen die prachtige prestaties verrichten, en daarvoor veel in hun opleiding geïnvesteerd hebben, aan de bedelstaf te brengen.”

Lees ook: Het afscheidsinterview met Joop Daalmeijer

Er zijn veel meer zzp’ers in de sector sinds de economische crisis en de cultuurbezuinigingen van 200 miljoen euro vier jaar geleden: het aantal vaste banen in de culturele en creatieve sector daalde met 14,3 procent tussen 2010 en 2015, terwijl dat in de hele economie met 1,4 procent steeg, blijkt uit nieuwe cijfers van het ministerie van OCW. In dezelfde periode groeide het aantal zzp’ers in de culturele sector met 14,2 procent, tegenover 7,6 procent in andere economische sectoren. 56 procent van de kunstenaars is zzp’er. De helft van de mensen met een creatief beroep verdient minder dan 30.000 per jaar.

Daalmeijer denkt dat er 15 miljoen euro nodig is. „En als de politiek dat niet wil, dan moeten ze maar tegen meer instellingen zeggen dat ze ermee op moeten houden. De overgebleven gesubsidieerde instellingen kunnen dan hun mensen fatsoenlijk betalen.”