Verdachte mishandeling Rotterdam langer vast

De man werd opgepakt tijdens de intocht in Rotterdam. In Utrecht en Amsterdam werd de Sint zondag ontvangen; de intochten zijn goed verlopen.

Een bus met tegenstanders van Zwarte Piet komt onder politiebegeleiding aan bij het politiebureau in Maassluis. Eerder op de dag werd een bus met demonstranten van actiegroep Kick Out Zwarte Piet al tegengehouden bij de intocht van Sinterklaas.
Een bus met tegenstanders van Zwarte Piet komt onder politiebegeleiding aan bij het politiebureau in Maassluis. Eerder op de dag werd een bus met demonstranten van actiegroep Kick Out Zwarte Piet al tegengehouden bij de intocht van Sinterklaas. Foto ANP / Remko de Waal

De man die zaterdag tijdens de intocht van Sinterklaas in Rotterdam opgepakt werd op verdenking van zware mishandeling, blijft nog vastzitten, meldt ANP zondag. De man zou geprobeerd hebben “een persoon voor een optrekkende auto te duwen”.

Twitter avatar Politie_Rdam Politie Rotterdam eo De enige nog vastzittende demonstrant is verdachte poging zware mishandeling omdat hij op #Vasteland persoon voor optrekkende auto duwde.

Op beelden die sinds zaterdag op sociale media rondgaan, is te zien dat een verslaggever van PowNed onderaan de Erasmusbrug hardhandig richting een auto wordt geduwd. Agenten kwamen daarop in actie en arresteerden de verdachte. De politie kon zondag niet zeggen hoe lang de man nog vast blijft zitten.

Demonstratieverbod in Rotterdam: 198 arrestaties

Bij Sinterklaasintocht in Rotterdam zaterdag werden 198 mensen opgepakt, van wie er 197 diezelfde avond nog op vrije voeten werden gesteld. Volgens de politie had de groep Piet-tegenstanders het demonstratieverbod in Rotterdam, ondanks waarschuwingen, overtreden. De activisten mochten naar eigen zeggen Maassluis, waar de landelijke intocht plaatsvond, niet in. Om die reden weken ze uit naar de Maasstad. Onder de arrestanten bevond zich het Amsterdamse GroenLinks-raadslid Simion Blom.

Lees ook: 198 Zwarte Piet-activisten aangehouden in Rotterdam

‘Achtervolgd alsof het criminelen en terroristen waren’

Organisaties die voor afschaffing van Zwarte Piet zijn, hebben kritiek op het handelen van de politie in Rotterdam. Bij de intocht zouden de demonstranten “zijn beperkt in hun vrijheid van meningsuiting”, zeggen het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis, het Surinaams Inspraak Orgaan en de Stichting Overlegorgaan Caribische Nederlanders.

“Zij [de demonstranten, red.] werden achtervolgd door de politie alsof het criminelen en terroristen waren. Eenmaal in Rotterdam werden zij omsingeld en met veel machtsvertoon verhinderd verder te reizen naar Maassluis.”

De organisaties pleiten voor een ‘Nederlands Pietenpact’, geïnspireerd op het pact in België dat Vlaamse kinderzenders, speelgoedwinkels, theaterorganisaties en onderwijsinstanties sloten. Vanaf volgend jaar zullen er in België geen volledig zwartgeverfde pieten meer te zien zijn.

Noodverordening in Maassluis

Bij de nationale intocht in Maassluis gold een noodverordening. Er was veel politie, er werd gedemonstreerd, maar grote incidenten bleven uit.

Twitter avatar PersburoUNN Robby Hiel Hij komt..Hij komt..de Goede #Sint Weer duizenden langs de kant in #Amsterdam voor de goedheiligman..!! 🎁🎭🎈🎁🎭🎈 https://t.co/ri8NUDaBjn

In Utrecht en Amsterdam werd de Sint zondag ontvangen; de intochten zijn goed verlopen.

Foto ANP / Koen van Weel

In Amsterdam verzamelden zich enkele demonstranten tijdens de intocht van Sinterklaas. De sint werd in de hoofdstad alleen vergezeld door schoorsteenpieten. Foto ANP / Koen van Weel