Turkije lobbyt via Nederland voor uitlevering Gülen

Michal Flynn, oud-directeur van de Amerikaanse militaire inlichtingendienst, is via een Nederlands bedrijf ingehuurd om te lobbyen voor de uitlevering van Fethullah Gülen aan Turkije.

Trump grapt met Michael Flynn, voormalig directeur van de Amerikaanse militaire inlichtingendienst, vorige maand tijdens een campagnebijeenkomst in Colorado.
Trump grapt met Michael Flynn, voormalig directeur van de Amerikaanse militaire inlichtingendienst, vorige maand tijdens een campagnebijeenkomst in Colorado. Foto George Frey/Getty Images/AFP

De voormalige directeur van de Amerikaanse militaire inlichtingendienst, Michael Flynn, is door een Nederlands bedrijf ingehuurd om te lobbyen voor de uitlevering van Fethullah Gülen aan Turkije. Dat onthult de Amerikaanse nieuwswebsite The Daily Caller.

Gülen zit volgens de Turkse regering achter de mislukte machtsgreep van 15 juli. Hij geeft vanuit de VS leiding aan een wereldwijd netwerk van volgelingen. Flynn die directeur was van Defense Intelligence Agency is een belangrijke adviseur van Donald Trump en wordt genoemd als mogelijke minister van Veiligheid. Op de dag van de verkiezingen schreef hij een opinieartikel in The Hill, een krant die goed wordt gelezen in Washington. De kop luidde: „Onze bondgenoot Turkije is in crisis en heeft onze hulp nodig.” Hij omschreef Gülen daarin als „de Turkse Osama Bin Laden”.

Uit het verplichte register voor lobby-activiteiten blijkt het bedrijf van Flynn in september te zijn ingehuurd door Inovo BV uit Nederland.

Inovo BV is eigendom van de Turkse zakenman Kamil Ekim Alptekin. Alptekin, die in Utrecht studeerde, is onder meer prominent lid van de Raad voor Buitenlandse Economische relaties die nauw samenwerkt met de Turkse regering. In 2003-2004 werkte hij voor D66-parlementariër Fatma Koser Kaya.