Twee doden na aardbeving Nieuw-Zeeland

Het ministerie sprak van een tsunamidreiging, maar die werd zondagavond teruggeschroefd naar ‘waarschuwingen aan de kust’.

Illustratie: USGS

Bij een zware aardbeving in Nieuw-Zeeland zijn twee doden gevallen en geldt nu een tsunamidreiging. Volgens de Amerikaanse geologische dienst USGS had de beving een kracht van 7,8. De beving vond rond middernacht lokale tijd, twaalf uur ’s middags Nederlandse tijd, plaats. Het epicentrum lag op bijna 100 kilometer van de stad Christchurch, op 10 kilometer diepte in de oceaan.

Premier John Key zei zondagavond geen aanwijzingen te hebben dat het aantal slachtoffers zal stijgen, maar sloot het ook niet uit. Een slachtoffer verloor het leven toen een pand instortte in toeristenplaats Kaikoura, aan de oostkust van het Zuidereiland.

Key stuurt zondagavond een militaire helikopter naar de stad. Over het hele land worden meldingen gemaakt van stroomuitval en telefoonstoringen. Het noodnummer 111 kon door de aardbeving korte tijd niet gebeld worden, aldus de politie. Het ministerie sprak van een tsunamidreiging, maar die werd zondagavond teruggeschroefd naar ‘waarschuwingen aan de kust’.

Het Amerikaanse geologisch instituut, doorgaans zeer goed ingelicht, gaf eerder zondagavond al ‘groen licht’, wat betekent dat er geen tsunamidreiging zou zijn.

Twitter avatar CodeClubNZ Code Club Aotearoa And the terrifying sound… #eqnz https://t.co/QZLiGpxuTK

Eerste tsunamigolven aan de oostkust

Het Nieuw-Zeelandse ministerie van Noodsituaties maakte zondagmiddag melding van de eerste tsunamigolven aan de oostkust. De autoriteiten waarschuwden dat de tsunami nog in kracht kan toenemen. Mensen nabij de kust van het Zuidereiland werden opgeroepen hoger gelegen binnenlanden op te zoeken. Volgens persbureau Reuters hebben duizenden mensen hun huis ontvlucht, op zoek naar hoger gelegen gebieden.

De tsunamiwaarschuwing gold voor de hele Nieuw-Zeelandse kustlijn. Het ministerie adviseerde mensen via Twitter weg te blijven van de stranden.

Na de beving waren er enkele naschokken te voelen, met een schok van 6,2 als zwaarste. Tot aan de hoofdstad Wellington, die tweehonderd kilometer noordelijk ligt, worden meldingen gemaakt van schade.

Twitter avatar nkpnz Nick Kingstone Damage to the buildings on Wakefield Street, Wellington. #eqnz @NZStuff https://t.co/AuFTmtLDsr

Christchurch werd al eerder getroffen door een aardbeving, toen met de kracht van 6,3. Bij de beving in februari 2011 vielen 185 doden en bedroeg de schade enkele honderden miljoenen euro’s.

Lees ook: In beeld: aardbeving in Nieuw-Zeeland