De Thuiskok: Lekker vrijblijvend

Het Verenigd Koninkrijk lijkt een nieuwe culinary darling te hebben. Als gevestigde namen als Jamie Oliver en Nigella Lawson met je weglopen en kijkers van het door miljoenen bekeken BBC-programma Saturday Kitchen de producers smeken om je als vaste presentator aan te nemen, dan doe je iets goed. Het overkomt de Ier Donal Skehan (30) allemaal. Nu is Skehan wel wat gewend, aangezien ik vandaag zijn zesde kookboek – Vers! - bespreek, en in het VK net zijn zevende is verschenen. Hij speelt bovendien in een band en heeft ruim 450.000 volgers op YouTube, waar hij receptenfilmpjes publiceert.

Skehan is zo’n vlotte jongen die zo veel energie heeft dat je er of heel vrolijk van wordt of na tien seconden besluit iets anders te gaan doen. Zo’n type dat zijn site ‘The good mood foodblog’ noemt, die uptempo-liedjes onder zijn receptenfilmpjes monteert en die met een Justin Bieberachtige kuif en een permanente grijns u met het grootste gemak allerlei gerechten voorschotelt.

Aanstekelijk is het zeker, maar in dit kookboek laat Skehan blijken dat al dat gesmijt met energie zijn tol heeft geëist. In een periode waarin hij uitgeput thuis zat, besloot hij een kookboek te maken dat stress moet voorkomen. De titel verwijst dus niet per se naar verse ingrediënten, maar naar de gesteldheid van je hersenen. Hebben we dat niet eerder gehoord, een boek dat je in balans moet brengen? Dat is natuurlijk een retorische vraag.

Waarin dit exemplaar zich van al die andere kookboeken over puur, gezond, of balans onderscheidt is dat het nergens ‘zen’ wordt, of belerend. Wat je wel en niet mag laat Skehan achterwege. Zijn manier om u gezonder te laten eten is door smakelijke en vaak op de Aziatische keuken gebaseerde recepten voorschotelen. Dat ze gezonde ingrediënten bevatten wordt verder niet benadrukt.

Een slimme strategie, en bijkomend voordeel van zijn boek is dat alle hippe trends erin staan: salades in weckpotten, hamburgers van bieten, sushibowls en ‘post-bootcamp-maaltijden’.

Zo hoef je niet telkens een nieuw boek te kopen. Al met al is Vers! gewoon een lekker vrijblijvend kookboek. Ik weet niet of het stress voorkomt, maar het levert in ieder geval geen extra stress op. Word er blij van, word er gezonder van; het mag allemaal, maar het hoeft niet.