Salvini wil een Trumpist zijn

Populisme in Italië

Met nog drie weken te gaan voor een referendum wil Matteo Salvini van de Lega Nord een voorbeeld nemen aan Donald Trump.

Foto Getty Images

„Trump heeft ons geleerd hoe we moeten winnen. De tijd van aarzelingen, van twijfels, van angst is voorbij. Als men het aan mij vraagt: ik ben er klaar voor.”

Met op de achtergrond een foto waarop hij samen met Trump staat heeft Matteo Salvini zaterdag het startsein gegeven voor een koerswijziging op Italiaans rechts. Hij is leider van de populistische partij Lega Nord, die zich keert tegen migratie en tegen de Europese Unie. Rechts moet nu een populistische, op Trump geïnspireerde koers gaan volgen, hield hij de tienduizenden aanhangers voor die naar de piazza Santa Croce in Florence waren gekomen.

Hiermee daagt Salvini niet alleen premier Renzi uit, voor wie Florence een politieke thuisbasis is en die door zijn naamgenoot wordt aangeduid als „de foute Matteo”. Het is ook een aansporing aan Silvio Berlusconi. Die is inmiddels tachtig en herstellende van een hartoperatie, maar heeft nog steeds grote invloed binnen zijn centrum-rechtse partij Forza Italia. Geen een-tweetjes met andere politieke partijen, is de boodschap van Salvini, die zich spiegelt aan het succes van Marine Le Pen in Frankrijk. Hij wil, met nog drie weken te gaan voor een referendum over politieke hervorming dat Italië sterk verdeelt, frontaal in de aanval.

Op het podium in Florence stonden ook prominente bestuurders van Forza Italia. De partij zwalkt door de gedwongen afzijdigheid van regisseur Berlusconi, en sommige Forza-politici wijzen erop hoe veel succes Salvini heeft met zijn populistische uitspraken.

Salvini’s toespraak in Florence:

Maar Berlusconi heeft dit weekeinde in een interview met de Corriere della Sera op de rem getrapt. Trumps besluit om als ondernemer de politiek in te gaan is vaak vergeleken met dat van Berlusconi, maar in het interview legde die ook veel nadruk op de verschillen. In Italië betekent dat: liever mikken op een coalitie dan de frontale aanval.

Salvini maakte zaterdag duidelijk dat hij zijn eigen weg wil gaan. Hij pleit, net als Berlusconi, voor een ‘nee’ bij het referendum op 4 december, om zo premier Renzi ten val te brengen. Maar hij kijkt al verder. Zijn partij staat in de laatste peilingen boven die van Berlusconi, op 14 procent, en zijn persoonlijke populariteit gaat veel verder. De „goede Matteo” heeft nu als motto: wij zijn allemaal trumpisti.