Radev wil zachte houding tegenover Rusland

Verkiezingen Bulgarije

De nieuwe president is een politieke outsider die de corruptie in Bulgarije wil bestrijden en migratie harder belooft aan te pakken.

Foto AP

Rumen Radev (53) wordt de nieuwe president van Bulgarije. Radev, een voormalig luchtmachtcommandant en gevechtspiloot, behaalde in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen meer dan 58 procent van de stemmen volgens exitpolls. Radev volgt, als onafhankelijk kandidaat gesteund door de Bulgaarse Socialistische Partij (BSP), Rosen Plevneliev op, huidig staatshoofd van centrum-rechtse signatuur.

De verkiezing van Radev luidt een zachtere houding in ten opzichte van Rusland en leidde zondagavond tot de val van het kabinet in de armste lidstaat van de EU. De centrum-rechtse premier Boyko Borisov kondigde zijn ontslag aan wegens het verlies van Tsetska Tsatsjeva, kandidaat voor zijn centrum-rechtse GERB-partij. Hij stelde nieuwe verkiezingen in het vooruitzicht.

Borisov kwam aan de macht in 2014 nadat straatprotesten tegen de corrupt geachte politieke elite de BSP-regering onderuit haalden. Maar twee jaar later zien veel Bulgaren weinig verandering en een moeizaam aantrekkende economie. Ook de hoop dat de Europese Unie, waartoe Bulgarije in 2007 toetrad, snel voor beterschap zou zorgen, kalfde af.

Lees ook: In Bulgarije doen kindmigranten alles om te overleven

Generaal Radev, die zichzelf ondanks de socialistische ruggesteun opwerpt als outsider, beloofde corruptie daadkrachtiger te bestrijden en bepleitte een harde aanpak van de duizenden migranten die door Bulgarije naar West-Europa trekken. Hij zal „niet toestaan dat Bulgarije het migrantengetto van Europa wordt.”

Zijn voornaamste standpunt inzake buitenlands beleid is verzet tegen Europese sancties wegens de Russische destabilisatie van Oekraïne. Die is van invloed op het land van 7,2 miljoen inwoners: Bulgarije is voor zijn energie afhankelijk van Rusland en de Zwarte Zee-kust is een populaire bestemming voor Russische toeristen. Naast de historische banden met Rusland, maakt het Sofia tot een van de Oost-Europese hoofdsteden die schippert tussen het Westen en het Kremlin.

Tegelijkertijd is voor Radev het EU-of NAVO-lidmaatschap geen onderwerp van discussie. Als klein land zwenkt Bulgarije op het internationale toneel mee met de grootmachten in beide clubs. Radev ziet naar eigen zeggen geen contradictie tussen een pro-westerse en pro-Russische lijn. „Eurofilie staat niet gelijk aan Russofobie”, verklaarde hij.