Radev nieuwe president Bulgarije, premier stapt op

De pro-Russische Rumen Radev behaalde volgens exitpolls ruim 58 procent van de stemmen. Hierop stapte premier Borisov op.

Rumen Radev, naar alle waarschijnlijkheid de nieuwe president van Bulgarije.
Rumen Radev, naar alle waarschijnlijkheid de nieuwe president van Bulgarije. Foto: Stoyan Nenov / Reuters

De onafhankelijke kandidaat Rumen Radev heeft de presidentsverkiezingen in Bulgarije gewonnen. Dat meldt Reuters maandagochtend op basis van 99,3 procent van de getelde stemmen. Exitpolls op zondagavond wezen al duidelijk in de richting van Radev. Hierop stapte de Bulgaarse premier Boiko Borisov op; zijn partijgenoot Tsetska Tsatsjeva behaalde te weinig stemmen.

Radev, die zich wil inzetten voor betere relaties met Rusland, behaalde in de tweede stemronde 59,4 procent van de stemmen. Dat was meer dan genoeg om zijn vrouwelijke tegenkandidaat Tsatsjeva, die het moest doen met 36,2 procent, te verslaan.

Premier Borisov had al aangekondigd te zullen opstappen als de 58-jarige Tsatsjeva niet de nieuwe president zou worden. Het uiteenvallen van de minderheidsregering van Borisov zal volgens AP in het voorjaar van 2017 tot vervroegde verkiezingen leiden.

Eerste stemronde

De 53-jarige Radev, oud-commandant van de luchtmacht, won vorige week de eerste ronde van de verkiezingen. Hij behaalde toen 26,45 procent van de stemmen, tegen 21,38 procent voor de centrum-rechtse en pro-Europese parlementsvoorzitter Tsatsjeva.

Radev wordt gesteund wordt door de socialistische oppositie in Bulgarije. Hoewel hij pro-Russisch is, liet hij tijdens zijn campagne weten ook een goede relatie met Europa belangrijk te vinden. Bulgarije werd in 2007 lid van de Europese Unie.